Банско тържествено ознаменува 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

С отслужване на панихида в черквата „Света Троица” в Банско бе дадено началото на тържественото честване на 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

Десетки жители и гости на планинския град се стекоха, за да засвидетелстват своя респект към събитията от Илинденско-Преображенското въстание. Гости на кмета Георги Икономов бяха евродепутатите Андрей Новаков и Ангел Джамбазки, народните представители Александър Мацурев, Даниела Савеклиева, д-р Емил Тончев и Атанас Стоянов, както и заместник-областния управител Иван Стоянов. В знак на признателност, те положиха венци и цветя пред паметника „Банско помни героите”, а домакинът Георги Икономов напомни в речта си героичността и трагизма в онези дни, когато над 200 села са опожарени, хиляди четници са убити, още толкова мирни граждани – изклани и изгорени живи, а над 30 000 бягат в България.

„Нека не забравяме, че цената, която българския народ от Македония и Одринска Тракия заплаща за своята свобода, е висока. Нека не забравяме, че въпреки потушаването му, Илинденско-Преображенското въстание е върхът на освободителните движения в днешна Южна България. След него Македонският въпрос влиза трайно в дневния ред на европейската дипломация” каза той.

По традиция честванията продължиха със събор в местността „Пещерите”. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха фолклорните изпълнители Магдалена Балабанова и Янко Неделчев. А под акомпанимента на фолклорните групи към читалище „Никола Вапцаров” – гр. Банско, кръшни хора се извиха на планинската поляна.IMG 9411

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене