(ВИДЕО) Илия Михайлов: Такава организация на ловен събор като в Гоце Делчев няма в България

 „Такова огромно мероприятие на ловна организация в България никъде го няма“. Това каза специално за Топ Преса Илия Михайлов, председателят на ЛРС „Добрич“, гр. Добрич на областния събор на ловно-рибарските сдружения в Пиринско което се проведе в събота в село Попови ливади. Четвъртото издание на събора се радваше на огромния интерес към събитието от дружества извън областта както и от Гърция и Македония.

 Участниците в събора от петричко-санданския район и Гоце Делчев се събраха най-напред на лобното място на Яне Сандански. Те отдадоха почит с полагане на венци и цветя на паметникът на революционера и борецът за свободата на македонската част на България останала под турско робство. Втората официална спирка на съборяните бе пред паметникът на Гоце Делчев в землището на село Попови ливади. Тук, н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва за душите на жертвите на свободата. По традиция, Дядо Серафим освети и знамената на ловните дружинки от територията на бившата Неврокопска околия. За първи път на събора пристигнаха и представители на ловните дружества от Струмица и Валандово, Република Македония. Те споделиха в интервюто за щастието си от факта, че след подписването на договорът за приятелство между двете страни се отваря възможност за още по-голямо сътрудничество не само между ловните дружества и не пропуснаха да отбележат, че политиката до този момент само е разделяла два братски народа. „Ние вече реализирахме успешно един европейски проект с ЛРД „Сокол“ в Гоце Делчев и сме амбицирани да продължим и в бъдеще с нови проекти“, каза Йонис Полихронис, председател на Ловната федерация на Северна Гърция.

 Сред официалните гости на събора бяха: народните представители Богдан Боцев и Елхан Кълков. Зам. министърът на икономиката, Александър Манолов, областният управител Бисер Михайлов, председателят на Национален ловно-рибарски съюз, Васко Василев. Председатели и ръководители на сдруженията в Благоевград, Кресна, Якоруда, Долна митрополия, Добрич, както и дружества от Гърция и Македония.

 „ЛРС „Сокол“ в Гоце Делчев имат голям опит и ресурс и нищо чудно ако един ден станат домакини на националния събор на ЛРС“, сподели председателят на съюза, Васко Василев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене