Топла вода спасява храма на Ванга

 Започва акция по спася­ване на стенописите в хра­ма на Ванга „Света Петка“ на Рупите, изографисани от Светлин Русев. Заради мра­зовитите температури през зимата те и картините на по­койния художник се рушат и се налага спешно отопление с гореща минерална вода от близкото находище.

 Това сподели управителят на фондация „Ванга“ Иван Драмов. Той е щастлив, че от община Петрич допълват разрешителното за водовзе­мането от находището „Ру­пите-местност Кожух“. Така се осигурява много по-голя­мо количество от водата за предстоящия зимен сезон от 1 ноември до 1 април 2019-а.

 „Още докато Светлин Ру­сев беше жив, умувахме как може да се съхранят стено­писите в храма. През зима­та, макар и на юг, тук темпе­ратурите падат до минус 15 градуса. Това уврежда тво­ренията и те започват да се съсипват. А през пролетта неминуемо има теч. Затова решихме заедно да помо­лим общината да съдейства и тя го направи, за което съм благодарен“, обясни още Иван Драмов.

 По същия начин отопле­ние ще има и в изложбената зала на светата обител, където са раз­положе­ни картини на Светлин Русев и други произ­ведения на из­куството.

 „Имаме също така и големи саксии с цитрусови дръвчета – ли­мони и пор­токали, които мръзнат зима­та навън. На­лага се да ги прибираме въ­тре в складо­вете ни в ком­плекса и да ги топлим. Така че те също ще бъдат спасе­ни“, категори­чен е шефът на фондация „Ванга“.

 Рупите е из­ключително силен енер­гиен център, който привлича с намиращи­те се на територията й топли минерални извори с високи лечебни свой­ства. „Во­дата, коя­то е на Рупите, е много целебна. Вълшеб­на е тази вода. И за пиене става, и за бани“, казва приживе за нея пророчицата.

 Врачката предупреждава никой да не търси пари от водата.

 „Децата трябва да ходят боси тука и да се къпят. Но пари от този извор не търсе­те. Дошли тука, ровят, копа­ят. Да знаете, че от тази вода бизнес не става. Почнете ли да я продавате, ще изчезне оттука и един Господ знае къде ще се появи. Пазете я тази вода! Откога ви гово­ря, че ще дойдат времена, златни бижута ще продавате за вода. Грехота му на онзи, който я докосне“ – казва още Ванга.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене