10 вторични труса край Гоце Делчев, бяха регистрирани след земетресението вчера

 Земетресение с магнитуд от 4 по Рихтер беше регистрирано в Гоце Делчев вчера. Трусът беше усетен и по високите етажи на жилищните сгради в София и Пловдив. Няма информация за нанесени материални щети и пострадали хора.

 Дежурният сеизмолог на БАН Илияна Попова каза, че до този момент са регистрирани 10 вторични труса с магнитуд под 2 по Рихтер. “Районът е характерен с това, че има сеизмичност, не е необичайно, че стават такива земетресения с такъв магнитуд”, обясни Попова. Сеизмологът допълни, че от дълбочината на труса зависи на колко места ще бъде усетено, а вчерашното е било дълбоки и затова е почуствано в толкова голям периметър.

 “Последната година по-силни земетресения няма или с някакви данни за разрушения, но все пак трябва да работим в посока превенция – добро строителство, добър контрол, защото нещо може да ни изненада”, каза още сеизмологът от БАН Илияна Попова пред Bulgaria ОN AIR.

 Тя беше категорична обаче, че място за паника няма, защото не се наблюдава повишаване на магнитуда при вторичните трусове край Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене