Филм за Първата световна война на голям екран в Благоевград

Под патронажа на министъра на отбраната – Красимир Каракачанов, днес беше представен първият филм от документалната поредица на Военния телевизионен канал „Помни войната 1915 – 1918“.

Филмовата поредица на ВТК, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война, има за цел да увековечи бойната слава на Българската армия при участието й на Македонския и на Северния фронт. В първия епизод „България влиза в Първата световна война“ се разкриват обстоятелствата около присъединяването на страната към Централните сили. Филмът очертава предпоставките за участието на България във войната като разглежда последиците след сключването на Санстефанския, Берлинския и Букурещкия мирен договор.

На прожекцията бяха поканени вицепремиерът и министър на отбраната – Красимир Каракачанов и българският представител в Европейския парламент – Ангел Джамбазки.

Продуцент на продукцията е Информационният център на Министерството на отбраната в копродукция с Националния военноисторически музей. Режисьор и сценарист на филмите е Мария Цветкова, консултант полк. проф. д.н. Димитър Недялков. Оператори са Петър Георгиев, Кирил Бациев и Николай Николов, режисьор по монтаж на първи епизод е Ивелин Илиев, графичният дизайн е на Светлин Александров, диктор е актьорът Пламен Манасиев.

 

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене