Летен вирус върлува в Пиринско! Поваля деца и възрастни

Вирусни чревни инфекции повалят деца и възрастни хора в Пиринско в разгара на лятото. Основните симптоми са повръщане, придружено с разстройство, и повишена температура, която може да достигне до 40 градуса. Заболяването започва внезапно и бързо, само за часове поваля на легло. По-тежките случаи с усложнения се настаняват за болнично лечение.

“11 деца с вирусна чревна инфекция са приети за лечение в болницата в Петрич, 8 пациенти, от тях 6 под 18-годишна възраст, се лекуват в инфекциозно отделение на МБАЛ “Иван Скендеров” в Гоце Делчев”, каза вчера директорът на “Надзор на заразните болести” в Пиринско д-р Веселка Мончева.

В инфекциозно отделение на благоевградската болница се лекуват 6 деца с ентероколити, като не е известен причинителят на заразата.

Здравният директор поясни: “Вирусните чревни инфекции се предават много лесно, те са типични за летния сезон. Заболяването може да протече с различна тежест, в зависимост от имунния статус на пациента, възрастта, наличието на съпътстващи заболявания и други. Започва с остро начало – висока температура, многократни повръщания и разстройство, коликообразни болки в корема, най-често в горната част и около пъпа. Едновременно с това бързо нараства мускулната слабост и главоболие, кръвното налягане спада. Състоянието може да бъде опасно поради обезводняване на организма. Особено уязвими са децата в кърмаческа и ранна детска възраст, както и лицата с хронични заболявания. Пациентите с усложнения се настаняват по спешност в болница. Заразяването става чрез замърсени ръце и хранителни продукти, чрез водата или чрез контакти с болен човек. Приетите за болнично лечение са основно деца, най-често след като са били на плаж на море или в открити басейни в аква паркове.

Редно хората да знаят, че вирусите са устойчиви в морска вода, макар и за кратко време. Затова често се предават на плажа при къпане в морето, където има много хора. В басейните е по-малко вероятно да се случи, защото водата се дезинфекцира. Децата не могат да се предпазват като възрастните хора и много често поглъщат от водата, която е замърсена, във водните басейни, а причинители на чревните инфекции са различните микроорганизми – бактерии и вируси. На първо място са ротавирусите, които може да се предават и по въздушно-капков път. Аденовирусите заемат второ място по честота в кърмаческа и ранна детска възраст като причина за развитие на гастроентерит. Заболяването обикновено започва с повръщане и повишена телесна температура. След известно време се появяват многократни воднисти изхождания, настъпва токсико-инфекциозен синдром и опасност от обезводняване.

Не трябва да се подценява протичането на вирусния ентероколит, защото симптомите са като на други сериозни чревни заболявания, каквито са дизентерията – болест на мръсните ръце, и салмонелозата, която възниква при прием на хранителни продукти, инфектирани със салмонели. При задържане на оплакванията повече от 24 часа е задължителна консултация с лекар”, съветва д-р Мончева.

При първите оплаквания е важно да се спазва диета с прием на течности на малки глътки – минерална вода, може и чай от лайка и мента, както и разреден компот от кайсия. Захранването става постепенно със солети, обикновени бисквити и сухари, след това може и сварен картоф, спазването на лична хигиена е водещо за предпазване от чревни инфекции, препоръчват лекарите./struma.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене