МРЯНАТА КЪЛВЕ ПО ЦЯЛ ДЕН

 Черната мряна по река Струма е страшно изгладняла. За това го­ворят последните резул­тати на риболовците. В летните жеги повечето видове риби изпадат в летаргия и се хранят ак­тивно само рано сутрин и късно вечер. Това не важи за мряната, която с охолство си похапва целодневно. За един ден могат да се наловят прилични количества. А вкусовите качества на тази риба не са тайна за никого. Как и къде да ло­вим мрените?

 Най-разпространени­ят метод е монтажът „на леко“ с плувка. Индика­торът не бива да бъде по-голям от 2 грама, в противен случай той губи чувствителност. Големината на кукичката варира между №10 и №16. Когато риби­те са капризни, по-малката дава по-добри резултати.

 Избира се вир с неголяма дълбочина и задължително с „къдраво“ течение. Мре­ните обичат бързеите и из­бягват бавните и дълбоки вирове. Най-добре е дъното да бъде каменисто, тъй като тези риби се хранят най-вече с насекоми от камъните по дъното. Честото подхвърля­не на захранка събира риби­те. Най-удачно е да използ­ваме за стръв белия червей.

 Фидерът е разновидност на дънния риболов, при коя­то линията е максимално олекотена. Поставя се спе­циална хранилка, която се пълни със захранка. След нея се монтира повод с дъл­жина около 30 см. Най-до­брата стръв са животинките, събрани от самата река – зе­ленки, мамарци, ручейници, земни червеи, както и класиче­ският бял червей. Кълването се ин­дикира по върха на специал­ната фидер пръчка. Когато рибата захапе стръвта, той за­почва да почуква рязко.

 Най-до­брите места за чер­на мря­на са в средното течение на река Струма от град Кюс­тендил до град Кресна. Едни от най-посе­щаваните позиции са вировете между Пастух и Бобошево. Там реката кри­воличи в хълмист район и е опасана с дебели сенки, които спасяват от жегата. Кресненското дефиле също е печеливш район. Местата са труднодостъпни заради гъстата растителност. Това обаче е предпоставка за на­миране на големи пасажи от мрени.

 Припомняме, че от 16 юни (събота) официално се раз­решава риболовът и на водо­емите, разположени над 500 метра надморска височина. До този момент те бяха в режим на забрана заради размножителния период на рибите. Въдици вече ще мо­гат да се замятат във всич­ки реки и езера в Софийско, които попадаха в тази гра­фа. Забраната се вдига за го­леми язовири като „Искър“, „Батак“, Доспат“.

Добромир Добрев

Вестник “ Топ Преса “

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене