Обвиненият в сводничество експрокурор Сулев закован със свидетелски показания?

 Кримитип е основен сви­детел срещу обвинения в сводничество и кражба на ток спецпрокурор Констан­тин Сулев. Това стана ясно при старта на делото срещу скандалния магистрат в Со­фийския градски съд.

 Сулев и свидетелят Евгени Хавальов дълги години под­държат дружески отноше­ния. Хавальов дори има роля в приписваните на магистра­та престъпления, твърди в показанията си Евгени. По същото време успешно се измъква от повечето водени срещу него разследвания, припомнят спецченгета от Благоевград. Късметът му изневерява едва след като проговаря пред кримина­листите срещу Сулев. Така Хавальов е задържан при ак­ция на ГДБОП срещу групата, търгувала с контрабанден тютюн.

 След показанията си Ха­вальов получава множество заплахи за живота на семей­ството си, което той призна на заседанието по делото срещу прокурор Сулев в Софийския градски съд.

 Притеснен за безо­пасността на родата си, Хавальов отказа да свидетелства. Това при­нуди съдебния състав да изчете показанията по време на разследва­нето. В тях той обясня­ва, че лично е осигурил на прокурор Констан­тин Сулев човек, който да му направи устрой­ство за манипулиране на електромера. След като магистратът пла­ща 600 лева, то е мон­тирано и действа в пе­риода от 14 октомври 2015 г. до началото на 2016 г. Според обвини­телния акт машинката позволява на Сулев да намали сметката си за ток с 81 процента. Врътката е разкрита, след като по пода­ден сигнал е извършена про­верка от служители на ЧЕЗ и прокурори.

 Засечената манипулация не се отразява по никакъв начин на кариерата на ма­гистрата. Той без проблеми успява да се премести на работа от прокуратурата в родния си Гоце Делчев в Со­фийската районна прокура­тура. Там разследва дела за кражби, грабежи, измами и лихварство. Малко преди да бъде арестуван и обвинен през есента на 2017 г., рабо­тата му е оценена изключи­телно високо. С решение на Висшия съдебен съвет той е повишен и пратен в специа­лизираната прокуратура, за да се бори с корупцията по високите етажи на властта.

 Преди да постъпи на рабо­та в държавното обвинение, Сулев е разследващ полицай в ГДБОП и работи по делото срещу Братя Галеви.

 Продължилата повече от година липса на обвинение за аферата с тока позволява на Сулев да извърши и дру­го престъпление. В края на 2016 г. аверът му Евгени Ха­вальов го запознава с 20-го­дишна девойка. Двамата се сближават и прокурор Сулев започва да дава заеми на момичето. След като сумата набъбва до 300 лв., младата жена обяснява на приятеля си, че не може да му ги вър­не.

 Магистратът веднага нами­ра решение на проблема. Той й предлага да стане прости­тутка, а със заработеното да се издължи. Прокурор Сулев дори лично успява да намери трима клиенти на младата си приятелка, пише в обвини­телния акт.

 След като миналата есен стана ясно, че магистратът отива на съд, срещу него заваляха и други сигнали. Хора от Благоевградско се оплакаха, че е замесен в не­законна сеч и изнудване. От­делно срещу Сулев върви и разследване за лихварство, призна говорителя на глав­ния прокурор Румяна Арна­удова.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене