Съветници решават за финансова помощ на 14-г. бейзболист

Общинския съвет в Благоевград ще разгледа на сесията си този петък предложението за отпускането на финансова помощ за лечението на 14-годишния бейзболист Иван Христов. Искането на общинската администрация е тя да бъде в максимален размер от 5000 лева. Последната дума ще е на местните парламентаристи, като се очаква те да одобрят отпускането на сумата.

За лечението на Иван в момента в Благоевград тече мащабна кампания за набиране на средства. Момчето, което тази учебна година ще учи в Езиковата гимназия в града, е състезател от школата на бейзболния шампион Бизони (Благоевград). Той се бори със злокачествено образувание в коляното и се нуждае от сложна операция.

През май в крака на Иван е открит тумор, разновидност на рака на костната система. И до момента лекарите не са сигурни дали става въпрос за остеосарком или сарком на Юинг. И в двата случая е необходима операция по поставяне на имплант с механизъм за растеж, който да замени колянната става и гол яма част от бедрената кост на тийнеджъра.

В началото на месец май Иван получава болки в коляното, които лекарите отдават на спортни травми от тренировките по бейзбол. Лекуващият ортопед прилага инжекции, но след две седмици болката става непоносима. Лекарите назначават рентген и скенер.

Резултатите от скенера не са категорични, но съмненията са за остеосарком – злокачествен тумор, разновидност на рака на костната система.

Семейството веднага е изпратено в Горна Баня, където биват назначени други изследвания – ЯМР; костна сцинтиграфия; рентген на гръден кош; ехография на коремни органи.

За съжаление обаче до момента лекарите не са сигурни дали става въпрос за остеосарком или сарком на Юинг.

Но във всеки случай следващите стъпки са едни и същи- химиотерапия и операция (Различното в двете диагнози е вида на химеотерапията, която ще се предприеме преди и след операцията). По време на операцията се поставя имплант, който трябва да бъде с механизъм за растеж, заедно с костта, тъй като Иван е едва на 14 години. Имплантът се слага на мястото на колянната става и голяма част от бедрената кост.

В България обаче такъв имплант все още не може да бъде изработен. Той трябва да бъде поръчан от Германия, като сумата, която е нужна за закупуването му е над 30 хил. лева (по данни от лекарите от Горна Баня).

Междувременно семейството се свързва с клиника в Германия, която предлага оферта само за операцията на цена от 93 000 евро. Сумата обаче е непосилна за семейството на Иван.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене