Поскъпна паркирането при Рилския манастир

Такса паркиране при Рилския манстир е качена с 1 лев, установяват посетители на светата обител през уикенда. Паркиране за лек автомобил от 4 лева вече е 5 лева – независимо от времето за престоя. Увеличение има и при таксата за автобусите – от 8 на 10 лева, казаха превозвачи. Таксите са валидни за паркоместата и при Дупнишката, и при Самоковската порта. В общината в Рила не знаеха за по-високите такси. Паркингите при светата обител са отдадени под наем на дупнишка фирма, уточниха оттам.

Новите такси принуждават посетители да оставят колите си на отбивките по пътя за манастира и да стигат до светата обител пеша. Което е неприятно при летните жеги. Пък и с багаж – трудна работа.

Инкасаторите не коментират увеличението на таксите. През последните около 15 години паркирането при дупнишката порта – с около 40 места, оставаше непроменено – по 4 лева за леки автомобили, по 6 лева за бусове, по 8 лева за автобуси. Така е и при Самоковската порта, където теренът е силно наклонен и е калдъръм, и придвижването на колите не е никак гладко и приятно. Като че ли е редно да се въведе почасова тарифа за паркиране – иначе и за 15 минути престой плащаш като за цял ден, недоволстват пристигнали с частен превоз посетители на светата обител. За големите религиозни празници като предстоящата Голяма Богородица например, над обителта се открива временен паркинг с около 500 места. Той си е на манастира и досега там такса не е въвеждана.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене