Конете на Седемте езера ще се движат само по график

Използването на коне със самар е разрешено за обществото „Бяло братство” при изграждането на лагера и празника на дъновистите – Паневритмия /на 19 август/ само за пренасяне на хранителни продукти за нуждите на традиционната лятна духовна школа. При това – по определен график, обявиха от управлението на Националния парк „Рила“.

На 19 юли е било разрешено.използването на до 20 коня на ден, в периода от 21 юли до 12 август 2018 г. – с до 5 (пет) коня на ден, и от 13 август до 30 август 2018 г. – с до 20 (двадесет) коня на ден, само в светлата част на денонощието.

Маршрутът на конските кервани за обслужването на лагера е от границата на НП „Рила“ – хижа „Рилски езера” – хижа „Седемте езера” /по съществуващата туристическа пътека/ до кухнята на лагера. Има изрична забрана за използването на други маршрути за движение на конските кервани.

Бивакуването на лицата и конете, използвани за обслужване на палатковия лагер, е определено извън циркуса на Седемте рилски езера. На лицата, извършващи дейността, не е разрешено да практикуват на територията на парка конен туризъм и да превозват туристи.

Забранено е и използването на АТВ-та, джипове, високопорходими автомобили над бариерата, която е на 1850 м в м. Бандерата.

На територията на парка са определени 13 маршрута, попадащи в зона „Интензивен туризъм” от Плана за управление на Национален парк „Рила”. Районът на Седемте рилски езера не е включен като място за конен туризъм, тъй като е на над 2000 м надморска височина, поясняват от управлението на парка.

Тези ограничения и правила се правят, за да се запазят туристическите пътеки, да не се утъпкват подходите към Езерата и да не се унищожава тревата и растителността.

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене