Почетоха Света Петка в аванс в Брежани

Жителите и гостите на село Брежани почетоха Св. прпмчца Петка, която православната църква почита на 26-ти юли. Голямата жега не попречи на хората да дойдат и да почетат светицата.

Отец Яне отслужи водосвет, освети хляба и ястията от месо, които организаторите на празника бяха приготвили. Няколко казана от свещената храна бяха раздадени на десетките жители на село Брежани и на община Симитли, които бяха дошли да почетат светицата.

Параклисът, наречен на Света Петка, е построен през 2006 г., а повече от 25 години в близост до него е построена сграда, наречена също на светицата. Днес много от гостите бяха поседнали на трапезите в нея да се скрият от жарките лъчи на слънцето.

Това старо оброчище събира местните на общи трапези за здраве вече години наред. Традиция е всяка година да се избира с гласуване отговорника за организацията за празника, всеки път това е различен жител на Горната махала на село Брежани.

Кметовете на община Симитли Апостол Апостолов, Благой Стефанов на Брежани, Иван Манчев на Полето, Кирил Йосифов на Градево запалиха свещици за здраве и си пожелаха още дълги години да се събират на празника на светицата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене