Таксиметраджии в Благоевград настояват за по – високи цени на превозваческата услуга

С 10 стотинки да се вдигне минималният праг на цената на таксиметровите услуги в Благоевград, искат от Сдружението на таксиметровите превозвачи в областния център на Пиринско. Предложението няколко пъти се обсъжда съвместно с Общинска администрация и се очаква да се внесе за решение на сесия на местния парламент до края на лятото.

„Цените в Благоевград не са вдигани от 4 години, в момента минималният праг е 65 стотинки за дневна и 75 стотинки за нощна тарифа“, обясни председателят на сдружението Росен Начев.

Искането на бранша е цените да станат съответно 75 стотинки и 85 стотинки за светлата и тъмната част от денонощието. Предлага се началната цена също да скочи с 10 ст. – от 69 ст. на 79 ст.

„Обединихме се около становището максималните цени в Благоевград засега да не се вдигат и да останат съответно 1 лев за дневна и 1,10 лв. за нощна тарифа. Дори при това поскъпване Благоевград ще остане сред градовете в България с най-ниски цени на таксиметровите услуги и ще продължи да е плътно в долния край на ценовата листа за страната. Масовите курсове в града са около 2 лв. в момента, очакванията ни са с увеличението да поскъпнат максимално с 20-30 стотинки, което не е много. Все пак не сме социална услуга, макар че в Благоевград изпълняваме функцията на обществен транспорт“, коментира Р. Начев.

Причината за исканото поскъпване той мотивира с многократното увеличение на разходите през последните 4 години, на първо място горивата, които дори по време на преговорите се вдигнали за пореден път.

Превозвачите признават, че очакват лек отлив на клиенти при въвеждане на новите тарифи, но обясняват, че се търси златната среда клиентите да са защитени от нереално високи цени, а таксиметраджиите – от нелоялна конкуренция.

В момента в Благоевград такситата са между 450 и 500, колкото е  горната граница, гласувана от общинските съветници, без да я надвишават. Всяка година местният парламент разглежда и утвърждава минималните и максимални цени за превоз заедно с броя на колите. Очакванията на шофьорите от бранша са исканото увеличение да се гласува на редовната юлска сесия на ОбС, но това едва ли ще стане, тъй като предложението още не е огласено на сайта на общината, където трябва да отлежи един месец, преди да стигне до обсъждане на парламентарно заседание.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене