Плевнелиев извън политиката: Слави не е фактор, Радев – популист!

Румен Радев се опитва да раздели ЕС, играе го популист!

Румен Радев си остава генерал популист и не се доказа като президент обединител на нацията. Това смята президентът Росен Плевнелиев (2012-2017). Според него наследникът му в „Дондуков“ 2 прави опити да раздели Европейския съюз и залита към Москва.

„От един държавен глава се очаква да бъде благороден, широко скроен, справедлив, да работи за доброто име на България по света. Не му отива да всява съмнения, да говори неистини. Успехът на кабинета през българското председателство на ЕС е категоричен. Всички европейски лидери и лидерите в региона благодариха на българското правителство за постигнатия успех. Единствен Радев омаловажи постигнатото, търсейки евтин пиар“, твърди Плевнелиев пред „24 часа“.

Президентът Румен Радев разкритикува хвалбите на правителството за преминалото вече европредседателство, но пък Плевнелиев пита: „Кое не одобрява президентът Радев? Девиза “Съединението прави силата” и че българското правителство положи много усилия за постигането на единство в ЕС в критичен момент? Или историческата среща на върха на ЕС със Западните Балкани, с постигнатото пълно съгласие по декларацията от София и препотвърждаването на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани? Или не одобрява постигнатото пълно съгласие за инвестиции и свързаност на Балканите? Или падането на роуминг тарифите за всички държави на Балканите?“

„Радев си остава генерал популист и не се доказа като президент – обединител на нацията. Той не изгради никаква тежест и никакви контакти на международно ниво за разлика от премиера Борисов и правителството. Президентът Радев направи неуспешни опити да раздели ЕС“, смята Росен Плевнелиев.

Според него Радев се опита да раздели съюза с противопоставяне на санкциите срещу Русия, както и позицията му за Споразумението за свободна търговия с Канада.

„Той не изгради собствени визия и контакти, няма никаква тежест и международен успех – нито на Изток, нито на Запад“, посочи Плевнелиев.

Според предшественикът на текущия президент оттук нататък Румен Радев може да играе единствено вътрешнополитическа роля и да бъде популист. Нещо, за което Радев дал сигнали още при встъпителната си реч пред Народното събрание – „реч без идеология, ясни ангажименти, приоритети или ценности и не за стратегически действия, а заявка за популистки действия“. Според Росен Плевневлиев обаче ако Румен Радев състави партия тя ще бъде в услуга на Бойко Борисов.

„Радев ще участва на всяка цена на следващите избори. Той е генерал, а генералите водят битки – понякога безсмислени. Битката в никакъв случай не е самоцел, нито смисъл. Смисълът е в устойчивия мир, който е базиран върху баланс и перспектива в обществото. Победата не е за генерала или за политика. Почти всички политици допускат баналната грешка да преиграят с властта. Радев е в същата група“, посочва още Плевнелиев.

Запитан дали един друг фактор – Слави Трифонов, би бил заплаха за Бойко Борисов, Плевнелиев е категоричен – едва ли.

„Но всеки опит да се заиграе с политика завършва крайно неуспешно. Да не забравяме, че на изборите през 2009 г. Слави игра със свой мажоритарен кандидат във Варна. През 2011 г. подкрепи на президентските избори Меглена Кунева. Цялото шоу – и сценаристите, и екипът, цялото телевизионно студио водеше кампания. Гордея се, че доверието на българския народ получих аз. Не мисля, че Слави може да бъде сериозен политически фактор“, посочи президентът.

А дали Росен Плевневлиев може да обедини дясното?

„Най-отговорно заявявам: Не, не и не. Не е това моята роля. Аз обещах на българския народ да бъда активен гражданин, но не активен политик. Няма да се връщам в политиката, но искрено се притеснявам от тоталния разпад в дясното пространство“, посочва Росен Плевнелиев.

По публикацията работи: Боряна Павлова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене