Червеното острие Жельо Бойчев, който с оставката си разтресе БСП, е благоевградски зет, съпругата му Зорница е дъщеря на шефа на „Пътнически превози-99” П. Демерджиев

Червеното острие Жельо Бойчев, който хвърли оставка като зам. председател на ПГ на „БСП за България” и даде заявка, че ще напусне парламента, е благоевградски зет. Съпругата му Зорница Бойчева е дъщеря на бизнесмена

Петър Демерджиев, управител на фирмата за автобуси „Пътнически превози-99“АД – Благоевград. Тя е финансист и се занимава с консултантска фирма. Според имуществената декларация на народния представител пред Сметната палата съпругата му е едноличен собственик и управител на фирмата „Ивени консулт“ ЕООД и притежава 50% от дяловете в „Контури лаб“ ООД. Справка в Търговския регистър показа, че Зорница Бойчева е била съдружник и във фирмата „Истърн драгон груп“ с Пламен Ненов и член на УС на обявеното в ликвидация през 2017 г. дружество „Жилстрой Младост 2” АД, където със съпруга й притежават по 23 547 акции. Преди време е била и в Съвета на директорите на енергийното дружество „Бавариан енерджи“АД. Семейство Бойчеви живеят с двете си деца в апартамент от 175 кв.м в София, а миналата година са си купили имот в рилското село Пастра.

Намерението на 43-годишния депутат да напусне парламента и въобще политиката разтресе БСП, тъй като столетницата губи един от подготвените си кадри, минал през повечето стъпала на партийната йерархия. Като студент влиза в младежката партийна организация на БСП, след това е избран за председател на софийската младежка организация. Възходът му започва, след като става член на градския съвет на партията в столицата, чийто председател е Румен Овчаров, който се счита за ментор на младия тогава социалист. Жельо Бойчев достига до член на Националния съвет и зам. шеф на ПГ на БСП. Два мандата е избиран за общински съветник в столичния общински съвет, където ръководи групата на червените, 3 мандата е депутат.

По думите му напускането на зам. председателското място в ПГ на БСП е свързано с лично решение. “Жельо Бойчев ще се занимава с бизнес и постъпва изключително почтено, тъй като няма да изпада в конфликт на интереси”, заяви председателката на партията и на парламентарната група Корнелия Нинова.

“В момента съм народен представител, член съм на БСП и смятам да изпълнявам тези си задължения”, твърди Бойчев, който не е посочил срок за напускане на парламента. Според запознати соцлидерката не била доволна от доклада на Жельо Бойчев по сделката с ЧЕЗ, за която бе създадена парламентарна комисия . Вчера обаче той се изяви като фронтмен при дебата за предсрочното освобождаване на председателя на КЕВР Иван Иванов, поискано от БСП заради сделката, което обаче не мина.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене