Бойко Борисов стана „Европейска личност на годината“

Българският министър-председател Бойко Борисов бе награден със „Златен плакет – Европейска личност на годината“ по време на официална церемония в Сараево.

Наградата се дава от Агенцията за избор и представяне на ръководители от Босна и Херцеговина, Централна и Югоизточна Европа. Премиерът получи приза за личния си ангажимент за икономическото сътрудничество в региона в рамките на провеждащия се Международен бизнес форум.

В своята реч премиерът Борисов посочи, че има ли мир в региона и инвестициите ще бъдат гарантирани.Той информира за добрите финансови показатели на страната и подчерта, че в момента България инвестира изключително много в образование и квалификация. Министър-председателят още веднъж подчерта значението на свързаността на Балканите.

„Щастлив съм, че всички колеги от Балканите прегърнаха идеята за тази инфраструктура в трите направления“, каза Борисов и акцентира върху това, че транспортната, инфраструктурната и дигиталната свързаност трябва да се реализиратпаралелно.

Той припомни един от приоритетите на българския еврокомисар Мария Габриел и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за уеднаквяване на роуминга за страните от региона.

„Да развиваме широколентовия интернет във всяка една държава. Това ще стимулира допълнително икономиката“, допълни премиерът.

Министър-председателят заяви, че на Срещата на високо равнище в Солун между България, Гърция, Румъния и Сърбия, която се проведе вчера е обсъдена възможността транспортно да се обвържат Черно море, Адриатика и Егейско море.

„България и Гърция искат да свържат трите гръцки пристанища Солун, Кавала и Александропулис с пътна и ж.п. връзка до Свиленград“, каза в Сараево пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Министърът придружи премиера Бойко Борисов на работно посещение в Солун.

По думите на Борисов този транспортен проект може да е „печатница за пари“ за страните от региона, след като се свържат с черноморските и дунавските пристанища и след като си изградят магистралите и ж.п. връзките с Македония, Сърбия, Румъния и другите страни на Балканите.

Според Борисов България тогава ще може получава четири – пет милиарда лева годишно от пътни такси. 

„Всяка държава ще изчисли какво й е необходимо за изграждането на проекта. Надявам се до септември – октомври да го представим в ЕП. Говорили сме със Световната банка, с Европейската инвестиционна банка и с министерство на регионалното развитие и благоустройството, сега ще го представим и на срещата „16 плюс 1“, коментира Московски.

„Важното е изграждането на участъка Александруполис – Свиленград, защото този участък първо и най-бързо може да стане.

Тази връзка освен пътна ще и газова, и дигитална, с оптични кабели. Трасето трябва да е обезпечено с всякакъв вид свързаност, подчерта той. В Свиленград имаме оперативна съвместимост на железниците, както с Турция, така и с Гърция“, допълни той.

Премиерът Борисов съобщи и за идеята да се въведе обща електронна система за таксуване на превозните средства, които минават през балканските национални пътни мрежи.

/вести

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене