Нов скандал с измама в ЮЗУ

АНГЛИЦИСТИТЕ ПРОТЕСТИРАТ  СРЕЩУ ДОЦЕНТ ЕЛИСАВЕТА БОЯДЖИЕВА, РЪКОВОДИТЕЛ НА КАТЕДРАТА ПО РОМАНИСТИКА И ГЕРМАНИСТИКА

 Десет членове на академич­ната общност на англицистите в България от 3 университета – Софийския, НБУ и Шуменския, изпратиха открито писмо до просветния министър Красимир Вълчев във връзка с нарушение на Закона за висшето образова­ние от страна на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

  Случаят засяга доц. д-р. Елиса­вета Бояджиева, ръководител на катедрата по романистика и гер­манистика на ЮЗУ „Неофит Рил­ски“. „Тя е известна в академич­ната общност с това, че при всеки неин опит да се хабилитира е ре­гистрирано плагиатство“, пише в откритото писмо. През 1999 г. Бояджиева не става доцент по­ради съмнения за плагиатство и заради констатирано слабо вла­деене на английски език, обясня­ват англицистите. Въпреки това, Е.Бояджиева става доцент – по общо и сравнително езикознание, през 2005. През 2011 г. кандидат­ства за професорско място в ан­глийска филология, но конкурсът пропада, въпреки че Бояджиева е единствен кандидат – отново заради съмнения за плагиатство.

  Поводът за отвореното писмо е поредния конкурс в ЮЗУ, в кой­то отново участва един кандидат – доц. Бояджиева. Подписалите отвореното писмо смятат, че Боя­джиева въобще не трябва да е на работа след 1999 г., или поне след 2011, камо ли да преподава и да ръководи катедра.

  Сред подписалите писмото са доц. Мария Стамоблиева от НБУ, доц. Мира Ковачева от СУ, проф. Татяна Стойчева от СУ, проф. Владимир Трендафилов от СУ и др.

Борислав Юрчев

Вестник “ Благоевградска Вест „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене