ЗДРАВОСЛОВНО с Цветелина Хаджиева: Да се изтезавате с диети?!

 „Да се изтезавате с диети? Нима изобщо не обичате себе си?“Така просто, но съдържателно поставя въпроса психологът Михаил Лабковский,който още твърдо застава зад твърдението си „Правете каквото искате, най-важно е, то да е приятно за вас“. И въпреки всичко тази свобода на действията, в която той силно вярва има важно, неотклонно условие, а то е да бъдеш отговорен за действията си като не нанасяш деструктивно въздействие върху теб самия, защото в твоя собствен живот най-важния си ти.

 А ограбващото влияние на диетите безспорно разрушава физическото и психическо здраве. Струва ли си?! Струва ли си, когато можеш да постигнеш наистина добра форма с добра храна и физическа активност. Физическата активност сама по себе си е предопределена за човешкия организъм. Той трябва да се движи и това са го знаели още нашите праисторически предци, още повече, че днес този факт е подкрепен с безброй изследвания, които недвузначно доказват ползата от движението.

 Човешкият организъм е сложно устроена система, която не може да функционира просто, имайки се предвид факта на многообразието от физически и когнитивни процеси, които се осъществяват в него, като първата предпоставка за правилното му функциониране това е храната. Тя генерира необходимата енергия в тялото, необходима за неговото функциониране.

 Съвсем естествено, биологично обусловено е, когато приемът на храната бъде редуциран сериозно, да настъпят психо-физиологични смущения, които да дебалансират цялостното състояние на организма.

 Ето защо ограниченият прием на храна не е гаранция за здраве и добра форма, но пък оптималното съчетание на съзнателно хранене и редовна умерена физическа активност, наистина ще доведе до желаните здравословни резултати.

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене