Защо коса ви е суха и изтощена? Вижте кои са причините …

Сухата коса е доста често срещано състояние, което обаче може да се повлияе. Като за начало трябва да разберем кои са причините за „болната“ структура на косъма…

Ето някои от най-честите „виновници“ за увредената коса според експертите:

Климатът е важен фактор за здравето на косата. Лятото включва прекомерно излагане на слънце, плуване и използване на продукти, съдържащи алкохол. Всички те водят до дехидратиране на косата. Тъй като е трудно да избягваме тези фактори, трябва да полагаме по-специални грижи за косата през този сезон.

За целта са подходящи изглаждащите терапии. Такава е кератиновата терапия. При нея се прилагат протеини, които правят косата по-силна и по-лъскава. Протеинът кератин се съдържа в косата. Кератиновата терапия има за цел да възстанови недостига му в накъсаната или увредена коса. Експертите съветват да не подлагаме косата си на кератинова терапия прекалено често, тъй като в козметичните продукти се съдържа формалдехид, който би могъл да навреди. Прекаляването с процедурата може да направи косата и по-тънка.

Сухата коса може да е индикатор за хормонални проблеми. Възможно е да се изявява заради прием на медикаменти обвързани с хормоналния фон. Противозачатъчните таблетки също могат да окажат неблагоприятен ефект и върху косата. Експертите препоръчват да се обърнем към лекаря, който ги е изписал, за да обсъдим вероятни промени, ако се налага.

От факторите, които можем да променим, е изборът на подходящ и качествен измиван продукт. Не всички шампоани против суха коса имат идентичен състав. Специалистите предупреждават, че ако решим да ползваме шампоана на партньора си за суха коса например, ще бъде грешка. Според тях е по-добре да изплакнем косата си няколко пъти само с вода, вместо да рискуваме обратен ефект с шампоан, който не е точно за нас. За избора на подходящ шампоан може да помогне личният фризьор. Ако косата се боядисва или изсветлява, задължително продуктът трябва да е предназначен за такава коса. Това ще предотврати бързото „измиване“ на боята и съответно по-честото цялостно боядисване на косата. Изсветляваната и особено къдрената коса трябва да се подхранва допълнително, за да запази повече влага.

Когато косата е влажна, краищата ѝ са по-предразположени към накъсване. Ето защо не е желателно да решем косата си докато е мокра. Понякога го правим, защото бързаме и нямаме време да я изчакаме да изсъхне. В такъв случай се препоръчва разресването да става като сложим малко балсам на гребена или четката си.

Прекаленото третиране на косата с различни уреди, независимо дали става въпрос за сешоар или преса, изсушава косата. Според специалистите това ѝ причинява повече ненужни щети, част от които могат да бъдат избегнати. Те съветват, ако употребата им е наложителна, да настройваме температурата на уреда под 400 градуса.

/puls

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене