Събор на светите славни и всехвални дванадесет апостоли

А имената на дванайсетте апостоли са тия: първият Симон, наричан Петър, и Андрей, негов брат, Иаков Зеведеев и Иоан, негов брат, Филип и Вартоломей, Тома и Матей митар, Иаков Алфеев и Левей, наречен Тадей, Симон Кананит и Иуда Искариот, който Го и предаде“ (Ев. Мат 10:2-4).

„А когато настана ден, повика учениците Си и избра от тях дванайсет, които и нарече апостоли: Симона, когото и нарече Петър, и брата му Андрея, Иакова и Иоана, Филипа и Вартоломея, Матея и Тома, Иакова Алфеев и Сифона, наричан Зилот, Иуда Иаковов и Иуда Искариот, който и стана предател“ (Лук. 6:13-16).

„[Иосифа и Матия] хвърлиха за тях жребие, и жребието се падна на Матия; и той биде причислен към единайсетте апостоли“ (Деян. 1:15-26).

„Иисус е имал и други ученици, на брой седемдесет, но те заемали второ място, не се ползвали с такава чест, нямали такава смелост, не участвали в толкова тайни, както дванайсетте ученици. Тези били особено отличени и съставлявали хор около Царя, това били най-приближените хора до Учителя“ (Св. Йоан Златоуст).

Тропар на апостоли, глас 3

Апостоли свети,
молете милостивия Бог за прегрешенията опрощение да даде на нашите души.

Събор на светите славни и всехвали дванадесет апостоли е празник за обща прослава на Христовите благовестители, наречени апостоли, т.е. пратеници.

Към тях се причислява и апостол Павел, затова този ден се казва още Павловден.

Събор на светите дванадесет апостола е празник, празнуван от древност след деня на славните първовърховни апостоли Павел и Петър († ок. 67 г.).

Св. благоверен цар Константин Велики  (274-337) построил в Цариград храм на името на светите Дванадесет апостола. Съществуват данни за празнуването на празника от IV век.

Holy Monastery Dormition of Theotokos, Parnitha. Source: www.oramaworld.com.

Като празнува паметта на всеки един от дванадесетте апостоли отделно, Църквата еднакво благоговее и пред целия техен събор. Защото Свещеното Писание и Преданието, като възхваляват трудовете и мъченическата смърт отделно на всекиго от дванадесетте апостоли, прославят ги всички заедно и равночестно. По думите на Св. Писание всички те са приятели Божии (Йоан 15:14), и когато Син Човечески седне на престола на славата Си, те всички ще седнат на дванадесет престола, за да съдят дванадесетте Израилеви колена (Мат. 19:28). Светото Предание нарича всички дванадесет апостоли славни и всехвални.

Църквата е празнувала паметта на всички апостоли заедно. По-късно Тя е добавила към тях и апостол Павел.

1. Св. ап. Петър Първовърховни (29 юни и 16 януари);
2. Св. ап. Андрей Първозвани (30 ноември);
3. Св. ап. Яков Заведеев (Иаков Зеведеев, 30 април);
4. Св. ап. Йоан Зеведеев – евангелист (26 септември и 8 май);
5. Св. ап. Филип (14 ноември);
6. Св. ап. Вартоломей или Натанаил (11 юни и 25 август);
7. Св. ап. Тома (6 октомври);
8. Св. ап. Матей – евангелист (16 ноември);
9. Св. апостол Яков Алфеев (Иаков Алфеев, 9 октомври);
10. Св. апостол Юда Яковов, брат Господен по плът, наричан още Тадей и Левий (19 юни);
11. Св. ап. Симон Зилот (10 май);
12. Св. ап. Матий (Матия) (9 август);
13. Св. ап. Павел Първовърховни (29 юни).

Въпреки това, в богослужебните книги този ден се нарича „Събор на дванадесетте“, защото това число на апостолите е първоначално и Христово (Мат. 10:1-5).

На 4 януари Църквата възпоменава и Седемдесетте апостоли, които Христос избрал за апостолско служене.

Pravoslavieto.com

Днес имен ден празнуват всички мъже с красивото име Апостол

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене