Жителите на с. Пирин победиха, отпадна предложението УВЕКС да им поддържа водопровода и да им постави водомери

Жители на санданското село Пирин окупираха вчера залата на ОбС в опит да защитят водопроводната си мрежа, строена през далечната 1974 г. със средства на техните родители, баби и дядовци. След обществения натиск отпадна предложението водопроводът да бъде поддържан от общинско дружество УВЕКС ЕООД и на всяко едно домакинство в селото да бъде поставен водомер.

Първи пред съветниците застана Атанас Стойков, кореняк от с. Пирин, който в момента живее в Сандански. “Водопроводът е строен от нашите родители, преди половин година положихме нови тръби. Ние желаем да си поддържаме водопровода с лични средства. Водомери в домовете не ни трябват”, обясни той.

Съветникът Костадин Станоев по време на дебатите заяви, че се е свързал с кмета на селото Георги Влахов и неговото мнение също е било водопроводът да се поддържа от местното население. “Зимата в с. Пирин е много студена и ако се поставят водомери, те ще се пукат и водопроводната мрежа ще аварира. Във всяка една къща зимно време се пуска водата да тече, за да не замръзват тръбите. Защо трябва да караме хората да плащат за вода, която не са консумирали”, каза съветникът Станоев.

Д-р Васил Попов изрази своята позиция, като даде за пример с. Кръстилци, където бе положен нов водопровод, а след това се установи, че водата е радиоактивна и хората вече трета година са без питейна вода. “Не трябва да правим прибързани неща и населението да остава без вода за пиене. Проблемът с водопроводната мрежа не е само в с. Пирин, той е и в други планински села в общината”, каза д-р В. Попов.

На сесията стана известно, че на жителите на с. Пирин изобщо не е обяснено, че ще им бъдат поставяни водомери в къщите, каза А. Стойков.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене