Комбайните чакат! Дъждът спря жътвата в ПИРИНСКО

 Честите превалявания забавиха тази година жътвата на пшеницата и ечемика в общините Сандански, Струмяни, Кресна и Петрич. Земеделските производители в района са притеснени от продължителните валежи и с надежда очакват по-благоприятно за прибиране на реколтата време.

 Очакваният добив от декар традиционно тук не е голям, и тази година прогнозата е за около 250-270 килограма за декар. По-силните ниви дават към 400 килограма, но при по-слабите добивът пада до 200 килограма, сподели фермерът Валентин Маламов, който отглежда около 900 дка ниви. Той поясни, че за да осигурят по-добър добив, земеделците сеят нивите през една година, за да отпочине почвата, като правят допълнителни разходи за торене.

 „Ние сме дребни земеделци, в Сандански нямаме такива житни масиви като в Добружа – от по няколкостотин хиляди декара. Но успяваме с трудолюбие, доброто е, че не сме наемни работници, а сами на себе си сме началници”, каза В. Маламов и допълни, че без труд и решаващата дума на природата нищо не става. „Вярно е, че получаваме субсидии, но те не са достатъчни”, допълни той.

 Първият модерен зърнокомбайн по поречието на р. Струма вече ожъна в община Кресна пробно и първите декари. Собственикът Васил Георгиев сподели, че все още не владее всички тънкости по управлението и експлоатацията му, но се справя. Комбайнът, купен втора ръка, е спрян до житен масив в землището на с. Долна Градешница и чака подходящо време за жътва. Надеждата на собственика В. Георгиев е, че ще помогне не само на себе, си но и на други по-дребни производители на пшеница с прибирането на реколтата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене