МЛАД МЪЖ ПРИЕТ В РЕАНИМАЦИЯ! Лекари от болница „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев спасиха живота на 26-г. гастарбайтер

Животът на 26-годишен гастарбайтер, ужилен от стършел по главата, е спасен в болница „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. Младият мъж е приет в реанимация, след като завчера в село Лъжница усетил силна болка от ужилване по главата и получил оток и зачервяване. Той запазил самообладание и незабавно потърсил помощ във филиала за спешна помощ в Гоце Делчев. След лекарския преглед е настанен за интензивно лечение в болницата.

Пострадалият е проявил реакция от ужилването, силната интоксикация на организма е овладяна, провеждаме лечение под активно наблюдение на анестезиолози, каза директорът на МБАЛ – Гоце Делчев д-р Мария Радойкова. Тя поясни, че това е третият случай за този месец с ужилен от стършел. 14-годишно момиче от Гърмен и 43-годишен мъж от хаджидимовското село Блатска, изпаднал в кома, също  са спасени в болницата.

Ето какво поясни д-р Радойкова: „Ужилването от насекомото, особено по врата и главата, е рисково. Отровата на стършелите въздейства на нервите, както при ухапване от змии. Стършелите са дори по-опасни от змиите и бързата лекарска намеса е решаваща. Хората не трябва да подценяват опасността, при проява на свръхчувствителност, която се провявава след 15-ата минута от ужилването със сърбеж, зачервяване, обширен обрив по тялото, болка в корема, гадене и  повръщане, трябва да се потърси спешна помощ. Рискови симптоми са и замаяност, понижено кръвно налягане, загуба на съзнание и затруднено дишане, тогава лекарската намеса е животорешаваща”, заключи д-р Радойкова.

СЛАВА ИВАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене