Без категория

Доживотната присъда без право на замяна ще може да се оспорва

смъртна присъда

Със свое решение Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург дава зелена светлина за оспорване на постановените в България доживотни присъди без право на замяна. 

Това става ясно от решение на ЕСПЧ по делото Ласльо Модьор срещу Унгария. В него съдът прави обрат в своята практика като прие, че доживотната присъда без право на замяна не отговаря на нормите в Европейската конвенция за правата на човека (Конвенцията), дори когато съществува възможност осъденият да бъде помилван от президента, обясняват от Българския хелзингски комитет (БХК).

Унгарецът Модьор е осъден за три убийства, няколко грабежа, отвличания и други престъпления. Според Наказателния кодекс на Унгария той е осъден на доживотен затвор, като по-късно съдът е определил, че присъдата не може да бъде заменена с по-лека.

Единствената възможност за осъдения остава помилването му от президента.

Европейският съд приема, че в случая на Модьор има нарушение на Конвецията, дори и при съществуващата възможност присъдата да бъда отменена с акт на президента. Мотивите за това са, че няма ясни критерии, при които държавният глава може да вземе или да не вземе решение за помилване, което поставя осъдения в неизгодно положение – той не знае какво трябва да прави или да се въздържа да прави, за да отговори на изискванията за помилване.

Въпреки че в процедурата по помилването властите са задължени да представят информация за личността и деянието на помилвания, законът не дава никакви указания за критериите, които се прилагат при събирането на информация за осъдения.

„Така установената практика не отчита по никакъв начин евентуалната промяна в поведението на лишения от свобода и наличието на прогрес по пътя на поправянето“, се казва в решението на съда от 20 май.

Процедурата в Унгария не е по-различна от тази в България, което прави случаят приложим и у нас. Единствената разлика между ситуацията в Унгария и тази в България в този пункт е, че за разлика от Унгария, където доживотната присъда става без замяна чрез съдебно решение, в България съществува отделно наказание доживотен затвор без право на замяна.

От БХК припомнят, че преди близо четири години с решението си по делото Йоргов срещу България ЕСПЧ е приел, че доживотният затвор без право на замяна в България не противоречи на Конвенцията, защото съществува теоретичната възможност присъдата на жалбоподателя да бъде заменена чрез помилване от президента.

С решението си от вчера съдът прави забележителен обрат в практиката си през последните години.

В решението си Съдът подчертава, че тези негови решения, в които са намерени нарушения на Конвенцията за правата на човека, налагат на държавите ответници не само изплащането на обезщетения, но и намирането на подходящи мерки под надзора на Комитета на министрите, които да бъдат въведени в националното законодателство, за да се прекрати съответното нарушение.

В конкретния случай с унгарския гражданин, за да приложи решението на Съда, Унгария ще трябва да въведе механизъм за изследване на всеки  индивидуален случай и това дали продължителното задържане като мярка почива на легитимни основания. Също така за осъдените на доживотен затвор трябва да бъде ясно какво е необходимо да направят и при какви условия, за да бъде подложена присъдата им на преразглеждане.

offnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене