Паркът – сърцето на града

Какво би бил град Гоце Делчев без своя парк, без тези 70 декара от иглолист­ни и широколистни дървета, храсти, цветя, без фонтана, езерото, беседката… , отдав­на превърнали се в емблема­тични и останали в паметта на поколенията. Не, по-добре да не си задаваме подобен въпрос, защото паркът е … сърцето на града.

Създаден е по време на кметуването на Никола Ата­насов /април 1926 – май 1932/, известен със своята предприемчивост и дално­видност. Според историка Любен Димитров паркът е планиран по чешки обра­зец. Тогава е съществувала само старата част, която е в класически геометричен стил, с алейно засаждане на дървета, предимно кестен, липа, бял и черен бор и ряд­ко срещаните криптомерия поника, китайски мехурник, гинкобилоба и др. Години по-късно, в периода 1959 – 1961, паркът е разширен на изток върху общински мес­та и терени на отчуждени за целта къщи. Новата част е в пейзажен стил – с повече открити пространства. Двете части се свързват и допъл­ват по неповторим начин, като едната осигурява прох­ладата през лятото, а другата – удоволствието от слънче­вите часове през зимата.

Related image

С изграждането и поддър­жането на парка свързват живота си много хора. Един от първите е Илия Харизанов – градинар, който създава парник за отглеждане на по­садъчен материал. На парка посвещава живота си и Пе­тър Хаджидимков, който за­вършва двегодишен курс по цветарство и парково дело в град Пловдив. Той поставя работата тук на научни осно­ви. В по-ново време най-го­лям дял за обновяването на парка има инж. Тодор Стефа­нов. Ценна е и помощта, ока­зана от инженер – лесовъда Манол Кръстев.

Постепенно паркът се благоустроява все повече и повече. През 30-те години по идея на тогавашния кмет Борис Чанджиев, плод на неговото емигрантство във Франция, в средата на стара­та част е построена дървена беседка. Тук всеки неделен следобед духовата музика изнася концерт, а младите танцуват на новопостроения дансинг.

През 1936г. край централ­ната алея е поставен бюст – паметник на Пейо Яворов – първия кмет на града. Изра­ботката е от гранит и принад­лежи на арменския скулптор Киркор Ахаронян. В началото на 40-те години е изграден шадраван, през 50-те са по­ставени железни входни вра­ти, а при разширяването е създадено езеро.

Десетилетия наред насаж­денията в парка са напоява­ни от стария градски водо­провод по примитивен начин – с барабани и маркучи. През 1977г. е изградена са­мостоятелна оросителна ин­сталация. По това време са създадени детски площадки, индианско селище; алеите са асфалтирани, а входовете – обно­вени.

Ве­нец в благо­устро­яване­то на град­ския парк е реали­зира­ният проект „Подо­брява­не на улич­ната и парко­вата инфра­струк­тура в град Гоце Дел­чев – ре­хабилитация на 25 улици и зелени площи” от Оператив­на програма „Регионално развитие”, 2007 – 2013. Про­ектът е спечелен благодаре­ние на екипната работа на ре­дица общински специалисти. Всички изисквания са спа­зени, взети са под внимание и идеите на гражданите /на­пример тези за велоалеи и за възстановяване на езерото/. Според Асан Имамов -коор­динатор на проекта и главен специалист „ Икономическо развитие” в община Гоце Дел­чев, трудностите са се свеж­дали най-вече до краткия срок за изготвяне на плано­вете и чертежите и удълже­ната процедура за избор на изпълнители. Но трудностите са преодолени и резултатът е налице. Презасадени са над 50 декара тревни площи, за обновяване на растителнос­тта са използвани над 7000 броя дървета, храсти и цветя . Изградена е нова автомати­зирана напоителна система със собствен водоизточник. Възстановено е изкуствено­то езеро, обновен е фонта­нът. Изградени са 4 детски площадки с над 25 съоръже­ния за различни възрастови групи, фитнес на открито, в който има уреди и за хора с физически увреждания, нова алейна мрежа, обществена тоалетна, нова ограда, ново енергоефективно осветле­ние, велоалея, велопаркинг, нова беседка. Допълнително, с общински средства, е съз­дадена интернет безжична зона със свободен достъп на територията на парка. Всич­ко това спечели одобранието на гражданите, които го изра­зиха

България, а Общината е по­лучила награда за активен бенефи­циент от про­грамата „Регио­нално разви­тие”.

Кме­тът Вла­димир Москов казва: „Беше голяма битка за този про­ект, но най-ва­жното е, че е изпъл­нен.“

След обновя­ването паркът се пре­върна в открита сцена за изява на ан­самбли, рок групи и всякак­ви певчески формации. Тук провеждат свои тържества училища и детски градини. А понякога той успешно изпъл­нява ролята и на картинна га­лерия. Така значението му в живота на града непрекъсна­то расте, това вече не е само място за отдих и детски игри.

Разбира се, направеното трябва да се поддържа. Об­щината отделя средства как­то за тази цел, така и за ох­раната на парка. А трудности има всякакви, като се започ­не от гаргите, които изяждат гнездата на пойните птици, и боровата процесионка, во­деща до загиването на дър­весни видове, и се стигне до прояви на недобросъвестни граждани. Под ръководство­то на Румен Чифлигаров, кой­то отговаря за поддръжката на парка, беше довършена оросителната система. Не­отменни са грижите за пръс­кане, торене, косене. Всяка пролет и есен с компетентна­та помощ на еколожката на общината се оглежда всяко дърво. До старите, които са на повече от 70 години, се засажват млади. Отглеждат се и нови растителни видове – например японска вишна, създала заедно с новозаса­дените 20 ружи цетна алея от дървета. По инициатива на граждани са оформени двата кръга пред централния вход на парка, които радват с кипарисите и цветята около тях.

На фона на тази красота обаче ярко се откроява гро­зотата на боклука, който пра­вят иначе добре облечени и претендиращи за култура хора. Пред пейките често е осеяно с шлюпки от семки, хартии, дори и угарки, макар че кошчета има предостатъч­но. Крайно време е всеки да разбере, че поддържането на чистотата не е работа само на определени хора, а и лич­но негова.

Какво е бъдещето на град­ския парк? Обновяването и обогатяването на растител­ността ще продължи. Хората, ангажирани с поддръжката на парка, се вслушват в мне­нията на гражданите, дори недалече от ресторант „Ор­бел” те са поставили пощен­ска кутия за препоръки.

Гостоприемно разтворил врати от най-ранна утрин до късно през нощта, паркът ни посреща със своето не­изменно очарование, с ласка и нежност.

Съчетал зеленината на дърветата с пъстротата на цветята, плисъка от падаща­та вода на фонтана с песента на птиците, той е богатство, с което се гордеем.

Юлия Баймакова

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене