Живот в изкуство – интервю с петричкия архитект Владимир Дереджиев

През месец май, в навечерието на празника на българската просвета и култура, в нашия град архитект Владимир Дереджиев представи първата си самостоятелна изложба  – живопис и графика.Тя се проведе в Народно читалище „Братя Миладинови-1914“.

Роден през 1950 година в Петрич. Споделя, че още от малък проявява интерес  към четките и боите и постепенно, следващ примера на баща си, той започва да рисува. Средното си образование завършва в родния си град, а висшето си завършва във ВИСИ(дн. УАСГ), със специалност архитектура. От 1971 година живее в София. Към днешна дата работи като архитект на свободна практика, управител е на фирма, за проектиране в областта на архитектурата. Но през свободното си време се отдава и на другата си страст – рисуването.

През 1991 година започва да реализира идеята си да на рисува миниатюрна графика всички архитектурни паметници в България, задача непосилна за един човешки живот. До момента е успял да нарисува само 20 такива, но казва, че всички са направени с много старание и любов.Рисува предимно графика и живопис. През 1981 година е участвал в изложба заедно със своя приятел-скулптора Иван Димитров в София.

Какви са материалите, които използвате във вашите картини?

Арх. В.Дереджиев : Използвам предимно пастел, сепия (италиански молив), акрил , туш за графики. Напоследък обичам да контурирам елементите в картините си , за да се открояват един от друг, а и така се създава игра на цветовете.

Какво Ви вдъхновява, за да рисувате?

Арх. В.Дереджиев : Най-голямото ми вдъхновение е любовта към рисуването.

Какво обичате да правите в свободното си време?

Арх. В.Дереджиев : През свободното си време, предимно рисувам, но също така обичам и да чета, да се разхождам, да се срещам с приятели и да посещавам изложби и театрални постановки.

Посетил е много места в Европа, като Париж, Барселона, Венеция, Флоренция, Мадрид, Будапеща и много други. Мечтае да отиде и в Рим, защото смята, че там също има какво да се види и след това да се нарисува.

„В творбите си включвам това, което най много ме е впечатлило!“ –  казва Владимир Дереджиев

Кога най-често посягате към четката и боите?

Арх. В.Дереджиев : Когато ми остава сводобно време, защото покрай работата ми като архитект, не винаги имам време за рисуване.

Каква е основната тематика на вашите картини?

Арх. В.Дереджиев : Нямат основна тематика, но повечето от тях са свързани с архитектурата.

В една от картините си наречена „Мечта и реалност“, преплита мечтата си един ден да бъде част от списание „Biograph“ , представен като архитект.

Проявяват ли интерес  хората в България към изкуството?

Арх. В.Дереджиев : В България, хората проявяват интерес, до толкова колкото да го харесат, но почти никой не купува. Дори забелязвам колко слаб е интересът на младите по отношение на  посещенията им в галериите.

Каква е най-голямата Ви мечта?

Арх. В.Дереджиев : Най-голямата ми мечта ена първо място близките ми хора да са здрави и да са до мен. Но също така искам един ден да имам собствена къща, по мой проект и се надявам това да се осъществи.

Животът на архитект  Владимир Дереджиев, е като бял лист хартия върху който, той поставя цветовете на своя живот, толкова красиви колкото е пъстър и животът му.

 Мая Алексова

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене