Шефът на парк „Рила“ Красимир Андонов на пангара пред МОСВ заради нарушения в плановете за паша?

Проверка на разпределението на площи­те за паша в Нацио­нален парк „Рила” през тази година е образувал Инспек­торатът на Министер­ството на околната среда и во­дите. Засе­га фактите се изя­сняват на предвари­телен етап, обясниха от управата на парка.

Повод за проверката е сигнал до Инспектората, изпратен от Димитър Хаджиев срещу шефа на Дирекцията на НП „Рила” Кра­симир Андонов.

Оплакване­то бе получено и в редакци­ята на „Труд”, като репортер на вестни­ка направи паралелно разследване на обстоятел­ствата.

Хаджиев е животновъд и стадата му пашуват на те­риторията на Националния парк. За дейността си той получа­ва евросубсидии, разпределяни от Държавен фонд „Земеделие”. До тази година е имал 5-годишен ангажимент, заради даваните му пари от Брюксел – тоест, за да бъде бенефициент на средствата, е трябвало да отглежда опреде­лен брой животни. Те пашуват в Парков участък Дупница, мест­ност Кабул. Именно там преди няколко години, според тога­вашния Годишен план за паша, от ДНП „Рила” са му очертали площите, които Хаджиев може да ползва. Същото е и с остана­лите животновъди, част от които бенефициенти на евросредства.

В сигнала си до Инспектората Димитър Хаджиев пише, че още на 1 март 2018-а е подал заяв­лението си отново да му бъдат дадени същите площи за паша – това се прави именно през този месец. Към заявлението добавя, че желае още 520 декара, защото увеличава броя на животните си.

Спокоен, той чака новото раз­чертаване, тъй като знае, че до­сега винаги е оставян на същи­те места, защото така е според нормативната уредба на ДНП „Рила”. Допълнителните 520 де­кара трябва да бъдат добавени към границите на поляните, кои­то досега е ползвал. Той повече от месец очаква експертите от дирекцията да го информират, че са разчертали границите, както всяка година.

На 3 май Димитър Хаджиев на­учава случайно, че площите вече са с поставени граници. За него­ва изненада има частично раз­местване, защото се е появил нов стопанин, за когото спешно са отпуснати 1300 декара – най-до­брите пасища. В сигнала пише, че по информация на Хаджиев, тези пасища са „очертани избирател­но”, в „присъствието” на новопо­явилия се, тоест той си е избрал местата.

Проверката на „Труд” показа, че действително има размества­не, въпреки че размерът на пло­щите на Хаджиев и останалите стопани-дългогодишни бенифи­циенти е запазен.

Вероятното нарушение идва от факта, че според вече одобре­ния Годишен план за паша 2018, с предимство се настаняват стопа­ните, които и преди това са полз­вали площи.

Това е записано в точка 27 от Плана, според която животно­въдите с агроекологичен анга­жимент по мярка 214 „Агроеко­логични плащания” и мярка 10 „Агроекология и климат” от Про­грамата за развитие на селските райони, се настаняват на досега ползваните от тях пасища.

Новият стопанин не отговаря на тези условия и въпреки това е настанен и то на най-хубавите поляни. Не за сметка на Хаджи­ев, който през 2018 година няма посочените ангажименти, а за сметка на други трима души, кои­то покриват изискванията.

Димитър Хаджиев изрази мне­ние пред „Труд”, че става въпрос за приоритетно разпределение на площите за новия стопанин, кои­то са били очертани първи.

Хаджиев обясни, че е имал ня­колко разговора с директора на ДНП „Рила” Красимир Андонов, който казал, че ще се направят корекции в срок до 31 май, когато Годишния план влиза в сила, но впоследствие това не се случило.

„Труд” попита управата на НП „Рила” действително ли на новия човек приоритетно са разчертани площите, вместо да се спазва за­писаното в Плана – с предимство да са старите бенефициенти.

Отговорите на Дирекцията бяха, че според тях проблем няма. В писма, подписани от Кра­симир Андонов до редакцията се признава, че Хаджиев е подал за­явлението си на 1 март, в първия възможен ден, а новият стопанин – едва на 29 март. Тоест само за 4 дни експертите от ДНП „Рила” са очертали площите на новото лице, а Димитър Хаджиев дори не е уведомен, че има полагане на граници – въпреки че негова­та молба е подадена близо месец по-рано.

Противоречието е в самия отговор на ДНП „Рила”: „След датата 16.03.2018 г. всеки заяви­тел, желаещ да извършва паша на домашни животни, е първи по право, съгласно пореден номер на входиране на заявлението с необходимите допълнителни до­кументи”.

От ДНП обясниха, че експер­тите преценяват кога се налага оптимизиране и преместване на площи, като критериите за това са обединяване на стадата на едни и същи стопани, ако предоставена­та му земя е разпокъсана. Но не казват защо това оптимизиране се изразява в местене от една площ за паша на друга, след като в точка 27 от Годишния план за паша пише, че старите бенефици­енти се настаняват на абсолютно същите пасища, които са ползва­ли в предишните години.

В продължилата повече от сед­мица комуникация с ДНП „Рила” оттам заявиха, че петима стари бенефициенти са се отказали и за 2018 е имало за разпределя­не още 3096 дка. Не е ясно защо 1300-те декара на новия стопанин не са взети от там, а площите на още действащи ползватели са „свити” заради него.

Проверката на „Труд” показа, че са налице достатъчно данни как ДНП „Рила” нарушава собст­вените си правила, а Инспектора­тът на МОСВ сигурно ще стигне до истината и ще отговори на въ­проса дали това се прави в полза на дадено лице, което за първа година ще се занимава с живот­новъдство в района.

ТЕНДЕНЦИЯ: НЕ ЗА ПРЪВ ПЪТ УПРАВАТА ПРАВИ РЕВЕ­РАНСИ

В сигнала до Инспектората на МОСВ Димитър Хаджиев пита дали има данни за близък род­ственик на новопоявилия се сто­панин, за когото миналата година в друга зона за пашуване в ДНП „Рила“ е бил направен същия реверанс – площите на дълго­годишни животновъди са били „оптимизирани“. Причината е, че роднината е трябвало да бъде на­станен спешно, на най-хубавите места.

Инспекторатът трябва да от­говори на въпроса дали е имало такава случка и констатирано ли е нарушение. То се изразявало в това, че новият животновъд ка­чил за паша в НП „Рила“ кози, а Годишният план забранява стада от тези животни да са по склоно­вете на планината.

Аврам Бойчев

Вестник “ Благоевградска Вест „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене