Англицистите протестират срещу доцент от ЮЗУ „Неофит Рилски“

Десет членове на академичната общност на англицистите в България от 3 университета – Софийския, НБУ и Шуменския, изпратиха открито писмо до просветния министър Красимир Вълчев във връзка с нарушение на Закона за висшето образование от страна на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Случаят засяга доц. д-р. Елисавета Бояджиева, ръководител на катедрата по романистика и германистика на ЮЗУ „Неофит Рилски“. „Тя е известна в академичната общност с това, че при всеки неин опит да се хабилитира е регистрирано плагиатство“, пише в откритото писмо. През 1999 г. Бояджиева не става доцент поради съмнения за плагиатство и заради констатирано слабо владеене на английски език, обясняват англицистите. Въпреки това, Е.Бояджиева става доцент – по общо и сравнително езикознание, през 2005. През 2011 г. кандидатства за професорско място в английска филология, но конкурсът пропада, въпреки че Бояджиева е единствен кандидат – отново заради съмнения за плагиатство.
Поводът за отвореното писмо е поредния конкурс в ЮЗУ, в който отново участва един кандидат – доц. Бояджиева. Подписалите отвореното писмо смятат, че Бояджиева въобще не трябва да е на работа след 1999 г., или поне след 2011, камо ли да преподава и да ръководи катедра.
Сред подписалите писмото са доц. Мария Стамоблиева от НБУ, доц. Мира Ковачева от СУ, проф. Татяна Стойчева от СУ, проф. Владимир Трендафилов от СУ и др.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене