Ще ремонтират 6-километров водопровод за Рила и Кочериново

Готви се проект за подмяна на 6-километровия водопровод, по който се подава вода за общините Рила и Кочериново – необходими са по 180 литра в секунда, каза областният управител на Кюстендил Виктор Янев. Водопроводът е правен преди близо 50 години и често аварира.

Около 60% от водата, подавана по водопровода от ВЕЦ „Каменица“ до Рила и Кочериново, се губи заради течове, каза кметът на Рила Георги Кабзималски. За подмяната на тръбите и съоръженята обаче са необходими доста средства – от управа в Рила имат предложение двете общини да поемат по 1/3 от средствата, другата 1/3 – от „Кюстендилска вода“. Това трябва да се обсъди при среща с областния шеф Виктор Янев и с експертите на МРРБ.

Проектът, който трябваше да бъде готов още на 30 май т.г., ще бъде внесен в МРРБ за утвърждаване. Близо две седмици без питейна вода беше с. Стоб, което е на този водопровод. Оказа се, че причината е запушване на около 2-3 метра тръби с корени на дървета и храсти. Авария имаше и при метоха Орлица под Рилския манастир.

При ремонта на пътя Рила-Рилски манастир м.г. на доста места старият водопровод, прокаран на метри от самия път и покрай река Рилска, беше прекъснат и скъсан от тежката пътна техника. Което още повече усложни „водната ситуация“ по Рилското корито, коментират от управата в гр.Рила.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене