Канада легализира марихуаната за развлекателни цели

Канада легализира марихуаната изцяло. Сенатът прие закон, който регламентира отглеждането, дистрибуцията и продажбата на трева за развлекателни цели. 

Премиерът Джъстин Трюдо приветства решението на сенаторите. Той посочи, че със стъпката се удря криминалния бизнес, който е печелил от търговията с марихуана. Легализирането на марихуаната е предизборно обещание на Джъстин Трюдо от 2015 г. Самият премиер призна, че е пушил трева с приятели „пет или шест пъти“, включително и докато е бил депутат.

Канада легализира медицинската марихуана през 2001 г. Канадците над 18 години ще могат да купуват по 1 грам марихуана за 10 канадски долара от частни или държавни специализирани магазини.

Притежанието на марихуана за лична употреба е ограничено до 30 грама.

Страната стана първата сред членките на Г-7, която легализира марихуаната за развлекателни цели.

Канадците, особено младите, са сред най-страстните пушачи на марихуана. По този повод властите в столицата Отава казват, че новият режим ще направи марихуаната по-малко привлекателна за младите канадци, че ще лиши организираната престъпност от част от парите ѝ от наркотици, както и че легализирането ще облекчи полицията и съда. Те са уверени, че като цяло, мерките ще допринесат за подобряване на здравето на населението.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене