Съборът „Пирин пее” отново ще събере хиляди самодейци край Разлог

Съборът за народно творчество „Пирин пее” отново ще събере хиляди самодейци от цялата страна край Разлог, в прохода Предел. Най-голямата музикална изява в Пиринския край вече се организира веднъж на 4 години, а не на две, за последно планините Рила и Пирин се разтърсиха от песните и танците на участниците през 2014 година.

За самодейците това не бе добра новина, защото тях подобни изяви ги карат да се чувстват значими и полезни с таланта си. Основното предназначение на това събитие е запазване на автентичното народно творчество и традиции.

За първи път „Пирин пее” е проведен на поляните в прохода Предел през 1962 г., като до 1985 г. съборът се провежда на всеки пет години. След 12 години пауза, той е възстановен през 1997 г., като през последните години се организираше на всяка четна година. Традиционно съборът се посещава от десетки хиляди гости от страната и чужбина.

Неговото петнадесето издание ще е на 4 и 5 август тази година. Всеки участник трябва да попълни и изпрати регистрационна форма. В нея е необходимо да се напише каква е групата – танцова, инструментална, певчевска, разказваческа, за народни обичаи, кой е ръководител, колко фолклорни материала знае съответната група, от кого са научени те, какъв е съставът на групата, кои са най-младият и най-старият участник и какъв е репертоарът. Разрешава се използването само на традиционни музикални инструмента и водач, уточниха организаторите от община Разлог.

 

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене