Владиката Серафим благослови миряните от село Марикостиново за празника на храма„Вс. Светии“

Неврокопският митрополит Серафим изнесе празнична служба в храма на петричкото село Марикостиново, по случай празника му, който вчера бе отбелязан по тържествен начин в чест на Денят на всички български светии.

Освен местните жители да чуят благите слова на Владиката бяха дошли и туристи от Гърция и Великобритания, които в момента са на почивка в коплекса на мощния бизнесмен Мантар. За чужденците, присъствали на благопожеланията от страна на Неврокопския митрополит Серафим, денят се превърна в истинско преживяване.

Всички миряни опитаха от вкусния курбат, раздаден за здраве. На вчерашния ден Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра и са били предани на светото православие. Били са хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава.

Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от доосвобожденската ни история има своите мъченици.

Венко Стефанов

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене