Без категория

Правителството осигури спешни хуманитарни доставки за наводнените региони в Република Сърбия и Босна и Херцеговина

655-402-syrbiia-navodneniia

Зам. министър-председателят Даниела Бобева проведе консултации с правителствата на бедстващите държави

19/05/2014, понеделник

За информация: тел. 940.36.40

Зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева проведе консултации с цел взимане на спешни мерки за организиране на хуманитарни доставки за бедстващите поради наводненията региони в Република Сърбия и Босна и Херцеговина. Г-жа Бобева проведе разговори с министър-председателя на Босна и Херцеговина Виекослав Деванда, със зам. министър-председателя на Сърбия Ивица Дачич и с извънредния и пълномощен посланик на Черна гора Миломир Михальевич. От консултациите стана ясно, че най-нуждаещи се от спешна подкрепа са Република Сърбия и Босна и Херцеговина.

Съгласувано с правителството Българският червен кръст предостави от бедствения си резерв хуманитарна помощ, която бе транспортирана към Белград. Дарението съдържа артикули от първа необходимост – одеала, походни легла, спално бельо, възглавници, детски дрехи и якета, гумени ботуши.

Вицепремиерът покани български компании, производители на минерални води, да организират спешни доставки за бедстващите райони в Сърбия и в Босна и Херцеговина. Г-жа Бобева изрази благодарността си към производителите на води с марки «Девин», «Горна баня», «Банкя», «Бачково» и «Михалково», които откликнаха на призива и даряват по един камион бутилирана вода. Вицепремиерът изрази благодарност и към «Актавис», дарила лекарствени средства от първостепенна важност за пострадалите от наводненията. Преговаря се с производители на битова химия, детски храни и санитарни средства.

Г-жа Бобева проведе оперативна среща с извънредния и пълномощен посланик на Република Сърбия Владимир Чургус и с консул Александър Милишевич. «Изразявам изключителната си благодарност за навременната реакция на българското правителство, което първо изпрати спасителни екипи в Сърбия. Те се бореха всеотдайно и геройски за спасяване на хората в наводнените райони. България е сред първите страни, които се отзоваха на нашата молба за помощ, жест, който оценяваме високо. Със заместник министър-председателя г-жа Даниела Бобева обсъдихме възможността за спешни доставки на вещи от първа необходимост. Впечатлен съм от оперативността  и отзивчивостта й», коментира г-н Чургус. Г-жа Бобева подчерта, че добросъседските отношения изискват подкрепа и съпричастност в най-тежките моменти. «Длъжни сме да помогнем, защото сме хора», коментира г-жа Бобева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене