Без слънцезащита за повече витамин D – оправдано ли е?

Преди няколко месеца проучване, публикувано в изданието The Journal of the American Osteopathic Association, разбуни духовете в научните и здравни среди, посочвайки прекомерната употреба на слънцезащитни продукти като причина за масовия дефицит на витамин D сред хората в световен мащаб. В резултат на тези данни бяха повдигнати въпроси дали цената на постоянната слънцезащита  на кожата за защита от рак не е твърде висока след като може да доведе до други здравословни проблеми, предизвикани от недостига на витамин D.

Въпросният витамин се синтезира в кожните клетки под влияние на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Блокирайки или отразявайки тези лъчи, слънцезащитните продукти не позволяват производството на достатъчно количество витамин D в кожата. Хроничният дефицит на витамина се асоциира с имунен дефицит, диабет, проблеми с костната плътност, остеопороза и др.

В отговор на тези неизяснени противоречия учените отчитат ясна тенденция към намаляване ползването на слънцезащитни продукти с цел позволяване на кожата да си синтезира достатъчно витамин D. Тази тенденция е повод учени от университет в Пенсилвания, САЩ, да представят гледните точки на водещи дерматолози по отношение на въпросния казус.

Заключението на повечето специалисти е, че рискът от рак на кожата при недостатъчна слънцезащита крие много по-сериозни здравословни последствия от евентуалния дефицит на витамин D. Още повече, при условие, че витаминът може да бъде набавян в необходимите дози целогодишно чрез правилно хранене и хранителни добавки. Според официалните статистически данни за САЩ ракът на кожата е най-често срещаната форма на онкологично заболяване със стотици хиляди новодиагностицирани пациенти всяка година. На този фон препоръката за целогодишна слънцезащита на кожата няма как да отпадне.

Допълнителна тежест на тази препоръка дават и данните от проучвания, които показват, че качествените слънцезащитни продукти не блокират напълно производството на витамин D в кожата. Те отразяват много голяма част от ултравиолетовите лъчи, но около 2% до 7% от тях успяват да достигнат кожата, в зависимост от слънцезащитния фактор на продукта. Учените считат, че това количество не е достатъчно за създаване на сериозни кожни проблеми, но може да подсигури производството на витамин D, достатъчно за превенция на дефицита му. Изчислено е, че излагането на слънце за 1 час при ползване на слънцезащитен фактор 15 може да осигури необходимото дневно количество витамин D.

/puls

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене