Благоевградчани караха автомобил с водородно гориво

Първият Регионален форум по водородни технологии се проведе в Благоевград. Среща-дискусия, постери, образователни клипове и филми, демонстрационно шофиране на автомобил изцяло работещ с водородно гориво – „Toyota Mirai”, бяха само част от богатата програма на форума. Събитието бе открито от главния еколог на Община Благоевград г-жа Диана Стефанова и от ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски” проф. д-р Борислав Юруков.

„Енергията е един от най-важните ресурси в днешно време. Знаете, че цялата съвременна политика се върти около енергията. Всеки ден слушаме за цени на петрола, за цени на електроенергията. Водородните технологии позволяват да се обърнем към един потенциално безкраен източник на енергия. Водородът е най-разпространеният елемент от Вселената и всички знаете, че водород се среща навсякъде около нас. Тази инициатива ще допринесе да поставим една здрава основа на процесите, свързани с водородните технологии, а именно с помощта на науката тези неща да бъдат достатъчно добре разглеждани и най-ефективно използвани. Благоевград трябва да бъде водещ в България в това отношение и фактът, че тук присъстват много млади хора, ни дава надежда за това”, каза проф. Юруков. Той пожела успех в развитието на технологиите, свързани с водорода.

Програмата на форума стартира с презентационен семинар в зала „22 септември”. Пред ученици, студенти и гости ръководителят на Иновационния център за Еко Енергийни Технологии към ЮЗУ „Неофит Рилски” проф. д-р Марио Митов представи развитието на водородните технологии в Благоевград и региона. Проф. Владикова – един от главните инициатори на събитието, направи презентация „Водородната – енергетика – мечта или действителност?!”. Тя разказа за целите и резултатите на проекта HyLAW, а гл. ас. д-р Бурдин представи възможностите, които предоставят водородните технологии.

Програмата продължи с тест драйв на водородната електрическа кола „Toyota Mirai” на площад „Македония”. Десетки бяха желаещите да тестват автомобила. Голям интерес от страна на учениците предизвика единственият електрически скутер в България, зареждан с електричество, произведено от водород, разработен в рамките на проект „HYDECON”, финансиран по програмата за европейски и териториално сътрудничество „Гърция-България 2007-2013”.

Вестник “ Благоевградска Вест „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене