Македония: Убийство разтърси Скопие

убийство в Македония

Убийството на абитурент от скопския квартал „Гьорче Петров“, който се опита да попречи на крадец на велосипеди и беше прободен с нож, предизвика етническо напрежение, масови вълнения и протести в македонската столица, предава кореспондентът на Агенция „Фокус“ Зоран Талевски. 
Протестиращите блокираха пътя за Западна Македония, който преминава през квартала, обърнаха автомобили, запалиха кофи за боклук, магазини и квартални ресторанти.
Предположението, че убийците са етнически албанци, накара протестиращите около полунощ да тръгнат към квартал Сарай, населен предимно с етническо албанско население. Македонската полиция успя да спре протестиращите, но напрежението в Скопие се запази, независимо от съобщенията за задържане на убиеца на абитурента Ангел.
Скопският квартал Гьорче Петров е разположен в западната част на македонската столица на мястото на някогашното село Оризари, или Жостово на името на генерал Константин Жостов (1867-1916), началник-щаб на Действащата армия по време на Първата световна война. През 1945 г. селото е преименувано на името на Гьорче Петров и е присъединено към Скопие.
По време на войните в бивша Югославия в квартала беше предвидено да се изгради общежитие, в което да се настанят няколкостотин бежанци от Босна и Херцеговина. Решението на тогавашното македонско правителство предизвика няколкодневна блокада на пътищата, които водят към Тетово, Гостивар, Кичево и Охрид, масови протести, вълнения и боеве с полицията.

Превод и редакция: Зоран Талевски/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене