Коко Динев и сие искат да бетонират свещеното място на Ванга – Рупите!!!

Рупите – свещеното място на Ванга и българите, е под заплаха.

Алчни бизнесмени искат да го бетонират!

„Инвеститорите“ – местните бизнесмени Силвия и Валентин Парапунови и Констанин Динев (Коко) планират голям спа ком­плекс с 10 къщи за гости, ад­министративна сграда и голям паркинг върху лечебната кал на минералните извори до храма на Ванга! Два други хотела следват. Видът на терена е прясно изме­нен със заповеди на директори на Агенция по геодезия, картогра­фия и кадастър от Октомври 2017 и Март 2018г.

Хотелският комплекс ще си присвои почти целия дебит на це­лебната вода и ще я направи ма­сово НЕдостъпна за хората.

Нещо повече:

  1. Земята, която „бизнесмените“ искат за себе си, е вероятно част от Хераклея Синтика – античен тракийски град на 2500 години.

(По непотвърдени данни Ми­нистерството на културата засега е спряло строежа точно по тази причина. Отправихме официал­но питане към Министерството и очакваме неговия отговор дали и докога е спрян стро­ежът. Практиката за съжаление показва, че дори да е спрян, това е временно и бизнес ин­тересите накрая надде­ляват.)

  1. Рупите е уникално място със значение за световното биоразноо­бразие. Обитание е на 141 вида птици, от кои­то 33 вида са включени в Червената книга на България, а 63 вида са от европейско природо­защитно значение. Не­допустимо е то да бъде бетонирано!!!

В сайта на Изпъл­нителната агенция по околна среда терито­рията е обявена за за­щитена местност със заповед на комитет за опазване на околната среда No.385 от 17.06.1980 г., бр. 69/1980 на Държавен вестник и ВСЯКАКВИ строителни дейности са ЗАБРАНЕНИ.

Остава един въпрос:

Ще се обединим ли в защита на това единствено по рода си при­родно кътче – лечебно, магическо, от световно значение?

Ще се вслушаме ли в заръката на Ванга:

„Водата, която е на Рупите, е много целебна. […] Но пари от този извор не търсете! Дошли тука, ро­вят, копаят… Да знаете, че от тази вода бизнес не става. Почнете ли да я про­давате, ще изчезне от­тука и един Господ знае къде ще се появи. Па­зете я тази вода! Откога ви говоря, че ще дойдат времена, златни бижу­та ще продавате за вода!“?

Имаме възможност да спасим Рупите днес, за да остане това не­измеримо богатство за децата ни и техните деца – искаме го, нали?!

Да действаме тогава!

Как да помогнем:

– разпространявайте;

– търсете подкрепа у нас и в чужбина;

– необходими са юристи, които да обследват случая и да наме­рят правно основание за спиране на строежа;

– призовете медиите да отразя­ват – пишете им и със свои думи назовете проблема;

– призовете писмено и с теле­фонни обаждания местната власт да намери основание да спре строежа;

– търсете и намирайте и други начини, каквито ви хрумнат

Калин Калинов

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене