14 ученици от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, на върха по „Стъпалата на познанието”

Вече са известни резултатите от финалния национален кръг на състезанието „Стъпала на знанието. Български език и литература“ за ученици от 5.  до 12. клас.

Финалният кръг се проведе на 3. май, а от резултатите, които бяха оповестени преди дни, стана ясно, че от учениците, участници от СУ „Никола Вапцаров“, 14 се изкачиха до най-високите стъпала на националното състезание, съобщиха от ръководството на хаджидимовската гимназия.

Състезанието бе организирано от Сдружение „10 книги“ и Славянския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Според регламента то се  провежда в два предварителни кръга, като участниците, показали максимален резултат и в двата кръга, се класират за финалния кръг.

Тестовете и темите за текстовете се разработват от национална комисия. Оценяването на индивидуалните постижения на учениците се извършва също от национална комисия за проверка и оценка, която съставя протокол с резултатите. Оценяването се извършва с точки, като максималният им брой е 50.

Събитието и този път за състезателите от Хаджидимово се превърна в поредния празник на родното слово, на духовността и на знанието.

Сред отличените ученици от СУ „Никола Вапцаров“ се открои седмокласничката Наталия Таранинова, която постигна резултат 50 от възможни 50 точки. Със същия резултат се класира и Магдалена Влахова от 11. клас. Така двете ученички станаха безспорни победители във финалния кръг на националното състезание „Стъпала на знанието“ с преподавател по български език и литература Заприна Глушкова.

Ученици на Заприна Глушкова са и останалите победители – Яница Москова – 7. клас с 48 точки; Мария Параскова – 7. клас, също с 48 точки; Ванина Бозова – 11. клас (48 т.), и Мария Стоянова – 11. клас (48 т.)

Победители са и учениците

  • Гергана Атанасова – 6.  клас (46 т.) с преподавател Наташа Хутманова
  • Симеон Шопов – 5. клас (47 т.) с преподавател Мария Терзиева
  • Фикрие Чакърова – 8. клас (48 т.)
  •  Вяра Караянева – 8. клас (46 т.) с преподавател на последните  две ученички Венета Атанасова

Добро представяне записаха и учениците Зорница Попова – 7. клас, Ангел Терзиев – 6. клас, Илия Марваков – 5. клас с по 42 т., и Кристиян Караиванов – 5. клас с 40 т.

„Нека не стихва творческият устрем на нашите финалисти!“ – си пожелаха преподавателите, а ръководството на училището в лицето на заместник-директора Вангелия Петрелийска поздрави наградените ученици и техните учители, като им пожела нови и още по- големи успехи!

Вангелия Петрелийска заяви още, че наградите са признание за труда както на учениците, така и на техните учители, които системно и заедно работят, достигайки върхови постижения в различни национални състезания и литературни конкурси.

Участието на гимназията в Хаджидимово в състезанието е вече традиция, тъй като в него се състезават талантливи ученици от школото от 4 години, донесли престижни награди, с които завидни успехи учениците защитават достойно името на училището и община Хаджидимово.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене