Откриха отклонения в качеството на питейната вода в две пернишки села

Отклонения от качеството на питейната вода, съгласно изискванията записани в Наредба №9,  е установила Регионалната здравна инспекция в периода от 07.05.2018 г. – 20.05.2018 г на територията на област Перник. За това време са изследвани 18 населени места в региона. Изследвани са 15 проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдените населени места по показателите, включени в постоянния мониторинг. Всички отговарят на изискванията на Наредба №9/2001 г. на МЗ за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Изследвани са 6 проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдените населени места по показателите, включени в периодичния мониторинг и всички отговарят на изискванията на Наредба №9.

Взети са 3 проби от питейна вода от обществени местни водоизточници за изследване по показатели, включени в постоянния мониторинг. От тях не отговарят на Наредба №9/2001 г. на МЗ за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели – 2 от пробите. Едната е от село Николаево, община Радомир – обществена чешма. Микробното число е  със значими колебания спрямо обичайната стойност на показателя на съответната вода.

Другата проба е взета от обществена чешма в село Насалевци, община Трън. В нея са открити  Е. коли 390/100; микробно число – със значими колебания спрямо обичайната стойност на показателя на съответната вода.

На кмета на община Радомир е връчено предписание за предприемане на мерки във връзка с отклоненията в качеството на питейната вода в село Николаево.

На кмета на община Трън също е връчено предписание за предприемане на мерки във връзка с отклоненията в качеството на питейната вода в село Насалевци.

При останалите взети проби от водоизточници в населени места на областта, не са открити отклонения от изискванията, залегнали в Наредба №9. Според здравните инспектори, подобни отклонения са често срещано явление през пролетта, когато започне обилното снеготопене и има дъждове. Изпълнението на издадените предписания от страна на кметовете на двете общини ще гарантира, че проблемът ще бъде отстранен бързо, така че повод за притеснения няма.

/zapernik

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене