Tокът и парното поскъпват от 1 юли

Токът и топлоенергията вероятно ще поскъпнат от 1 юли. Това стана ясно след проведеното обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Цената на електроенергията за бита ще скочи средно 1,89 процента.

Повишенията в цените са с пъти по-ниски от тези, които трите електроразпределителни дружества в страната поискаха. За абонатите на ЧЕЗ токът поскъпва с 1,7 процента, а за тези на EVN – с 1,8 процента. Най-високо е увеличението за клиентите на „Енерго Про“ – 2,6

В предложенията на дружествата се искаха много по-високи увеличения, сред които с 51% за нощна тарифа при ЧЕЗ и с 21,6 процента също за нощна тарифа от страна на EVN.

Бургаската топлофикация е поискала най-сериозно поскъпване на топлоенергията – 9,06 процента. Следват топлофикациите в Плевен (6,12%), Перник (4,16%), Русе и Сливен – над 3 процента. Предложеното поскъпване за София е около 1,5 процента. Възможно е топлоенергията в Пловдив да поевтинее.

Във всички тези сметки обаче не влиза исканото увеличение на цената на газа с 16 на сто. В случай, че газа поскъпне с повече от 5 процента, предстоят още поскъпвания на тока, парното и топлата вода. Окончателните цени ще станат ясни в края на юли.

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене