След 35 г. чакане асфалтират пътя от Струмяни до македонската граница

Мечтата на жителите на община Струмяни за нов и асфалтиран път до граница­та с Република Македония става реалност след 35 го­дини чакане и надежди.

Вече няколко дни машини и техника извършват стро­ително-монтажни работи в близост до село Цапарево.

„Години наред отправяхме апел към държавата за под­крепа за реализирането на този проект. В момента се ремонтира 15-километрови­ят участък от Цапарево до село Микрево. Готвим и ра­ботен проект за другите 15 километра – от Цапарево до границата с Македония. Там 7 километра се нуждаят от рехабилитация, а останали­те 8 километра ще са ново строителство”, заяви кметът на община Струмяни – Емил Илиев.

От години общината на­стоява и за отварянето на ГКПП-Клепало на границата със западната ни съседка. В македонския град Берово вече са построени два пет­звездни хотела, предстои из­граждането на още един, тъй като в по­след­ните години има бум на тури­зма в този регион. „Идват в Бе­рово турис­ти от Балка­ните, а не мо­гат да дойдат в нашата община. Ремонт на пътя и нов грани­чен пункт ще спрат обезлю­дяването на населените мес­та. Проектът е от началото на 80-те години на миналия век”, твърди кметът Илиев. Македонците са направили отдавна и път до границата, и модерно КПП.

Местните хора вярват, че граничният пункт ще стиму­лира икономическия растеж в пограничния район, ще допринесе за нарастване на туризма и туристическите услуги в Западна България и допълнително ще сближи хората от двете страни на границата.

Силвия Стоянова

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене