Шепа семена от чиа срещу високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане често остава незабелязано. Ако все пак сте наясно, че имате подобен проблем, шепа семена от чиа (чия) може да помогне за справяне с него, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на британска специалистка.

Медицинският консултант д-р Сара Бруър отбелязва, че хората с високо кръвно налягане могат да се възползват от полезните свойства на чиата.

Семената ѝ са отличен източник на протеини, омега-3 мастни киселини, фибри, минерали и полифеноли с мощни антиоксидантни свойства, които оказват благоприятен ефект върху кръвното.

Специалистката се позовава на резултатите от изследване с 26 доброволци с диагностицирано високо кръвно налягане. Само 17 от тях са пиели понижаващи стойностите му медикаменти.

Семената на чиата са отличен източник на фибри, полезни мазнини и калций
 

За целите на изследването част от участниците са приемали 35 грама смлени семена от чиа всекидневно, а останалите – плацебо.

В края на периода било отчетено съществено понижение на кръвното налягане при доброволците, приемали чиа. При участниците на плацебо не била наблюдавана промяна в показателите.

чиа семена


Смлените семена от чиа могат да се използват за поръсване на ястия, а несмлените могат да се приемат с течности, в смутита или в продукти като палачинки или мъфини.

Д-р Сара Бруър напомня, че тъй като е с високо съдържание на фибри, чиата трябва да се консумира умеренo с достатъчно количество течности, за да се избегне подуване или стомашна болка.

 

 

/дарик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене