Ревански: Фирми, които продават семки, стопират проектите на общините

Радослав Ревански е кмет на община Бели­ца от 2015 г. Завършил е право в Югозападния университет в Благоев­град, Българското учили­ще за политика „Дими­тър Паница“, Световния форум по демокрация в Страсбург, Програмата на Россотрудничество за външни политики в Москва. Работил е като младши юрисконсулт към Централния съвет на ДПС.

– Г-н Ревански, изводът от справка в КЗК е, че поне 99% от поръчките за строи­телство и надзор, които сте обявили откакто сте кмет, са обжалвани. Защо?

– Благодаря, че обръща­те внимание на този много проблемен факт на местна­та власт, проблемен за мен като кмет на общината и като цяло за всички общи­ни. Аз следя процедурите и в КЗК, и във Върховния ад­министративен съд. Може би, се дължи на малкото работа, която има в дър­жавата за бизнеса, но това е едно на ръка. Големият проблем е, че фирми с два лева капитал, фирми, зани­маващи се с продаване на семки, жалят поръчки за по 5 и 10 милиона лева, чийто предмет е коренно разли­чен от тяхната дейност. Аз не мога да си го обясня. Не искам да влизам в конкре­тика, но получаваме сигна­ли отляво и отдясно – ви­дите ли, ние искаме там и там да работим. А аз като кмет мога да кажа много отговорно и честно, че има Закон за обществените по­ръчки, който се спазва. Не можеш да дадеш работа на който си искаш, просто ей така. Явно тези хора си търсят работа чрез други институции, но ние това не го споделяме и няма да го допуснем. И щом ги жалят, ние ще сме насреща до­край. Нека съдът да каже кое е правилно. Дори наша поръчка да нарушава оп­ределени интереси, КЗК и ВАС са органите, които ще кажат. Жалкото е, че хора, които продават семки, жа­лят асфалт. Това катего­рично не е редно и аз се надявам законодателят да вземе час по-скоро правил­ното решение.

– Какво ще кажете за жалбите на „Енерджи сей­винг сървисис“?

– Имам чувството, че те само чакат ние да обя­вим поръчка и да почнат да я жалят. Аз разбирам да са кандидатствали и да е избрана друга фирма, те да оспорят решението на комисията за избор на изпълнител. Но те жалят още самото обявление и искат временна мярка „спиране на процедурата“. Всички процедури по об­жалване, които позволява законът, те ги използват в пълна степен. Смятам, че те го правят тенденциоз­но. Може би изнудващо, не мога да кажа, но една поръчка за канализацията в Краище те ми я обжал­ваха. И забележете, КЗК за временната мярка се про­изнесе в наша полза. За поръчката по същество – в наша полза. След това те я обжалваха във ВАС. Съдът отново уважи нашето иска­не. Не знам защо го правят. Парламентът е единстве­ният орган, който може да промени тези правила.

– Но тази фирма дори не е сред кандидатите?

– Точно. Но те искат да стопират. Това за мен са хора, които искат да пречат за развитието на общините и на държавата като цяло. Същата фирма в община Мездра прави същите но­мера. Сега се консултирам с юристи дали мога да за­веда обратен иск срещу тях за забавяне, защото хората си чупят колите по лошите пътища, ние печелим пари по европейски проекти и програми, чието изпълне­ние забавяме. И всичко е просто ненаказано.

– Има ли риск да прова­лите някои от тези проекти заради забавяне?

– Няма риск на този етап. Проблемът е, че ни заба­вят.

– Управителят Благой Любенов Сакарев – човек с такова име беше сътруд­ник на депутата Делян Пеевски. Той ли ви атакува поръчките?

– Нищо общо.Това е съв­падение на имена. Забеле­жете, те го смениха това име. От месец и нещо има друг управител – Асен Тра­янов Асенов. И ви моля изобщо да не замесвате името на г-н Пеевски. 1 000 000% съм сигурен.

– Проверка в Търгов­ския регистър сочи, че г-н Сакарев е свързано лице с учредителя на „Галчев инженеринг“ ЕООД Иван Костадинов Галчев, а фир­ма „Фармвил“ ЕАД, която е регистрирана на техния адрес, също ви обжалва поръчка. Има ли връзка?

– Вие може би имате по-коректна информация. Но аз мога да се присъе­диня към вашето предпо­ложение. Не го твърдя. Но мога да кажа със сигур­ност, че това не е въпрос­ният човек, който е сътруд­ник на г-н Пеевски. Просто това не е вярно, не е коре­ктно. Това бе и причината да ви потърся за интервю, защото излизаше, че човек на ДПС атакува кмет на ДПС. Няма такова нещо. Категорично. По-скоро в правилна посока сте се насочили в чий кръг грави­тират тези, които ни обжал­ват поръчките. Но ние ще спазваме закона и прави­лата до последно.

– Всъщност колко про­цента от обществените по­ръчки са ви блокирани?

– 100% от поръчките. Об­жалват ни се от една, две, от пет и от шест фирми. Въ­просната фирма „Енерджи сейвинг сървисис“ участва в 90% от обжалванията. По­дозирате ли кой стои зад цялата атака? Според мен е човекът, който споме­нахте и Вие – от същия кръг.

– За „Галчев инженеринг“ ли говорите?

– Да. Не мога да твър­дя, но мога да предполагам, гледайки тези имена. Искам само да за­бележите на чий адрес се намира се­далището й – „Белисимо“, ет. 5 – сгра­дата, която построи Гал­чев в София. Това ми дава основание да мисля в тази посока. Нищо повече.

– При това положение, след като ви блокират всички по­ръчки, какво работите в момента?

– Правим канализацията в Краище, която мина през всички възможни процедури на обжалване. Още в начало­то на мандата, когато ми обжалваха поръчката за рамковия договор за ас­фалтиране – там също из­лезе в наша полза и асфал­тираме в Белица. В закона има възможност за по-об­лекчени процедури, когато са на по-ниски стойности. Пускаме обекти и за по-ни­ски стойности, където ин­тересът е по-малък. Там няма обжалвания.

– Тоест, само дребни обекти изпълнявате?

– Да. Сега е така. Но аз имах късмета да заваря готови договори. Визирам водопровода в село Бабяк. Имахме готов договор и за доизграждане на стадиона в Краище. Казах за асфал­тирането в Белица, макар и обжалваема, поръчката вече я изпълняваме. Пра­вим спортни площадки в две села, но там нямаше обжалвания, защото са за по 50-60 хиляди лева. Имах процедура за оборудване на стойност 50 000 лева. И нея ми обжалваха, но не си бяха платили държавната такса. И остана в сила ре­шението на общината.

Мария Благоева

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене