Наглост! Якорудският бизнесмен Тайфи Мекльов напсува в съда почернената майка на отровения от ракията убиец Юсуф

Делото срещу якорудския бизнесмен Тайфи Мекльов, обвинен за отровната ракията, който умори шестима мъже, а други осем натрови, започна по същество в Окръжен съд – Благоевград. На вчерашното заседание бяха изслушани първата серия свидетели.

Мъчително протече разпитът на Айше Мемгова, майката на 33-годишния Юсуф, една от жертвите на алкохола менте. Тя обясни, че синът й работил като крояч в шивашки цех на гръцки бизнесмен, намиращ се в съседство до дърводелския цех на Тайфи Мекльов. Двамата били приятели и когато Юсуф се почувствал зле, той му се обадил по телефона.

„Около обяд синът ми посиня, гледаше, но не виждаше, целият бе изтръпнал. Телефонът му извъня, но нямаше сили и ми направи знак аз да го вдигна. Търсеше го Тайфи, казах му, че Юсуф е много болен и го попитах дали е ходил до него. Синът ми беше здрав, силен. След работа излизаше навън, ходеше в заведения и там пиеше само хубава ракия. Когато попитах доктора как така си отиде за часове, без да е боледувал, той ми каза, че е получил аневризма, от която починало детето на президента Плевнелиев.

Тайфи дойде на погребението и като го видях, го прегърнах, защото го имах като мое дете, беше приятел на сина ми. Той не се разплака, не ми каза и една дума да изрази съболезнования. Нямаше никаква реакция, защото беше гузен. Не ми е помагал за погребението.

След 20 дни от полицията ми казаха, че трябва да разкопаят гроба, за да направят аутопсия, защото имали съмнения, че синът ми е починал от отровна ракия. Преди да го погребат, аз отказах аутопсия, защото преди да почине видя много зор, болките му бяха големи… Не исках да го режат. Като ми казаха така от полицията, се съгласих, исках да видя Юсуф след ексхумацията, но не ми позволиха”, разказа през сълзи 58-годишната жена.

Докато отговаряше на въпросите на защитата, тя се обърна към Тайфи Мекльов и извика: „Недей да псуваш!“. Репликата й бе приета с ехидна усмивка от подсъдимия бизнесмен, който се обърна към семейството си, което беше в залата, и продължи да се подсмихва.

„Златно дете имах. Готов беше ризата си да свали, за да помогне. Беше на почит и уважение при неговия работодател, който му имаше голямо доверие. Отиде си само на 33 години. Кога ще му сложат белезниците на този и ще го вкарат в затвора? Каква е тази наглост? Да ме псува в съда… Той си е на свобода, а нашите мъки продължават. Мъжът ми е инвалид, с една ръка, едва намери сили да свидетелства, стана му лошо. Не издържам повече да давам обяснения и да гледам убиеца на сина ми”, заяви пред „Струма“ силно разстроената Айше Мемгова. Тя бе подкрепяна от Фатидже Муртева, която на предишното заседание не издържа на напрежението и при вида на Тайфи Мекльов припадна пред съдебната зала. Отровната ракия менте уби 28-годишния й син Салих.

След разпита и на предвидените за вчера свидетели делото бе отложено за друга дата. Тайфи Мекльов е обвинен за престъпление по чл. 350, ал. 3 от НК, за това, че през декември 2015 г. е дал опасната за здравето спиртна напитка – метилов алкохол, примесен с вода, която причини смъртта на шестима мъже и натрови други осем, които оцеляха след продължително болнично лечение. Ако бъде признат за виновен, го грози затвор от 3 до 15 години.

Оцелелите и наследниците на шестимата починали предявиха граждански искове срещу него, като размерът на обезщетението, за което претендират, е общо 2 млн. лв.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене