Ответен удар! Ат. Камбитов отговаря на атаката на К. Паскалев: Бездействието на предшественика ми струва по 126 лв. на тон боклук, площадът бе пред разруха

Неформалната среща на бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев с червения елит на Благоевград в средата на седмицата за затягане предизборно на редиците на БСП и начертаване на основни пунктове на атака към управляващия екип на Атанас Камбитов провокира реакцията на градоначалника на областния център на Пиринско, който коментира, че единственото, на което предшественикът му разчита, явно е красноречието и сладкодумието, защото хората не забравят кой какво е свършил по време управлението.

Както „Струма” писа, трите оси на готвеното предизборно нападение по кметския екип на ГЕРБ по поръка на Паскалев трябва да са новото депо за битови отпадъци, пускането на което според бившия кмет и вицепремиер ще доведе до драстично увеличение на такса смет за благоевградчани, археологическите разкопки край Покровник, заобикалянето на които според него ще струва най-много 2-3 млн., и основният ремонт на площада и подплощадното пространство пред общината.

„Не отива на човек, който е бил във висшите ешелони на властта, да говори по темата за депото за битови отпадъци, за което по време на управлението си като кмет направи само един ПУП и нищо повече“, каза кметът Атанас Камбитов. „При встъпването си в длъжност първия мандат бях изумен, че нищо не беше направено, въпреки че като министър на регионалното развитие Паскалев е знаел, че страната ни е поела ангажименти още през 2007 г. за затваряне на старото депо за битови отпадъци и изграждане на ново. В момента депото се строи с 23 млн. лева, това са средства от Европейския съюз и от държавния бюджет, а община Благоевград не дава нито 1 лев. Оборудването ще е изключително модерно, само 4 общини в България ще имат такова, а твърдения, че ще се вдигне такса битови отпадъци, са откровени глупости.

Хората обаче трябва да знаят какво плащат заради бездействието на екипа „Паскалев”: 126,51 лв. ни струва извозването на тон смет до Сандански и това е заради забавянето на процедурите от екипа „Паскалев”.

Манипулативно и демагогски, типично за кадър на партия столетница с богат опит в конспирациите и пускане на слухове, са коментарите му и за строителството на АМ „Струма“ и запазване на разкопките. Неразкритите все още археологически обекти от критско-микенската култура от 6-7 век преди Христа при Зелен дол са били там и по време на двата мандата и половина от управлението на Паскалев. Археологическите обекти край Покровник се разкриха благодарение на ГЕРБ и строителството на магистралите от правителството. Защото парите за разкопките там са от тези за магистралата. Считам изкуствените истерии по темата за неуместни, изчакваме становището на специалистите и ще се вземе най-балансираното решение в полза на Благоевград. Твърдения, че промяна на трасето се случва с 2-3 млн. лв., са най-малкото нелепи от бивш министър на МРРБ.

Коментарите на бившия кмет на Благоевград по повод основната реконструкция, която в момента се извършва, отново с европейски средства, на площадното и подплощадно пространство пред общината, наистина ме озадачава. Всички благоевградчани знаят, че отвсякъде течеше в подплощадното пространство, конструкцията вече бе компроментирана, остаряла и дори г-н Причкапов, по чието време преди 30 г. е строено, бе категоричен, че е наложително спешно да започне основен ремонт. Ще разкрия нещо, което остава извън полезрението на благоевградчани: преди 2 седмици по време на работата се напука плочата и един от малките багери наполовина бе паднал. Това означава, че сме били „на ръба“, и страховете ми да не се случи трагедия, като се съберат 30 000 души на площада, са били напълно основателни. Общината и данъкоплатците на Благоевград и за тази сериозна реконструкция за близо 5 млн. лв. не дават и лев, защото парите отново са по европейска програма.

Отделно привлякохме още 3 млн., отново от ЕС, за саниране на сградата на общината, но предпочитам да не говоря, а хората да преценят сами кой какво е направил и прави на финала по свършената работа, а не по изприказваните думи. Нека бъдем корективни и коректни, най-малкото че и той е бил градоначалник преди мен, и трябва да имаме уважение един към друг.

Последно ще засегна темата за ОФК „Пирин“, обществеността на Благоевград знае, че точно по време на управлението на г-н Паскалев акциите на отбора бяха дадени на Емил Наков, човекът от ВИС 2, дясна ръка на Георги Илиев, и пратиха „Пирин“ в А окръжна група. Затова в момента играем с лиценза на „Перун“ /Кресна/. И това се случи, защото Паскалев и екипът му не помогнаха на отбора, една от емблемите на града ни. И защото изборите тръгнаха много рано, да видим избирателите кой  в коя група ще изпратят. Аз боравя само с факти“, заключи кметът на Благоевград Ат. Камбитов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене