Слънце, дъжд, гръмотевици,времето показа типично пролетния си характер

Днес в много райони ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевични бури и на места валежите ще са интензивни и значителни по количество. Има условия за градушки. След обяд от запад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще е до умерен от север-северозапад и с него ще проникне по-хладен въздух. Максималните температури в повечето места ще са между 20° и 25°.

За Гоце Делчев максималната температура днес ще е 26°, а минималната 12°,

Благоевград  24°/,

Банско 22°/11°,

Сандански 26°/14°,

Разлог 23°/11°,

Дупница 22°/7°,

Кюстендил 22°/7°,

Перник 22°/8°,

Петрич 25°/14°

Атмосферното налягане ще се повиши, ще бъде малко по-високо от средното за месеца.

Над планините облачността ще е предимно значителна, с валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Около и след обяд от запад валежите ще започнат да спират. Вятърът ще е слаб до умерен от югозапад, през деня ще се ориентира от северозапад, а по време на гръмотевична дейност ще се усилва и променя посоката си. Максимална температура на височина 1200 метра – около 15°, на 2000 метра – около 8°.

По Черноморието ще е предимно облачно. Главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд. Ще има гръмотевична дейност, на места с обилни валежи и силни пориви на вятъра. Ще е по-хладно, с максимални температури на въздуха между 18° и 22°. Температурата на морската вода е 17-21°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Типично пролетният характер на времето, какъвто го познаваме от последните дни, ще се запази и през следващите. Това показва средносрочната прогноза за времето, базирана на компютърни модели, цитирана от „Дарик“.

През нощта срещу събота облачността безначителна, с превалявания от дъжд, по-интензивни и на повече места в района на и около Стара планина. Днес ще е има временни усилвания на вятъра при гръмотевична дейност, сочи краткосрочната прогноза за времето на НИМХ-БАН.

В  събота главно в югоизточната половина на страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевични бури и на места валежите ще са интензивни и значителни по количество. Има условия за градушки.

В неделя сутринта все още ще превалява на места, главно в Източна България, а след обяд – в отделни планински райони.

Следващата седмица според прогнозата сутрините ни очаква повече слънце, а в следобедните часове и преди полунощ ще има условия за валежи на места. Остава и опасността от градушки. Къде и с каква интензивност ще вали в различните дни ще стане ясно от краткосрочната прогноза за времето.

Дневните температури ще останат в рамките на 22-27 градуса, като през уикенда ще бъдат 20-27 градуса. В края на следващата седмица максималните температури ще се повишат до 30 градуса.

Засега според прогнозата на празничния 24 май около обяд и в следобедните часове особено в западните райони се очаква отново образуване на купесто-дъждовни облаци и превалявания, придружени от гръмотевици.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене