Срам и позор: Изхвърлиха България на боклука! Вазов, Ботев, Яворов, Милев и Талев лежат в контейнер за отпадъци в Перник

Великите П. К. Яворов, Христо Ботев, Иван Вазов, Гео Милев и Димитър Талев тъжно „лежат“ в контейнер за боклук в кв. „Твърди ливади“ в Перник, снимката с описателната за културата в обществото ни картинка бе споделена в социалната мрежа от Кирил Балдев. Потресаваща – това е думата, описваща най-точно картината с изхвърлените книги.

Едни от най-великите произведения на най-великите български писатели и поети са изхвърлени на боклука – там, където е мястото на отпадъците. И ако книгите са се превърнали в отпадък, ненужен някому, ни мъчи въпросът защо не са подарени на истински интелигентен човек, за когото биха имали стойност? Питаме се още това ли е начинът да се „отървеш“от литературата – като я пуснеш в контейнера за боклук? Не спира да ни гложди и още един въпрос – това ли е участта, заслужили произведенията на личности, велики българи, посветили живота си, за да имаме литература?

И докато едни други, не можем да ги наречем личности, са опразнили библиотеката си, лишавайки децата си от възможността да бъдат четящи хора, познаващи историята си, има едни други личности, които лишават своите деца от време и внимание, за да организират благотворителни инициативи, свързани с „книги за боклука“. Основателите на vibes.bg за втора поредна година събират богатството, наречено литература, за инициативата „Подари книга на читалище в нужда“. Именно благодарение на подобни инициативи всеки може да опразни библиотеката си, освобождавайки се от очевидно ненужни вещи, без да се налага да изхвърляме България на боклука!

Ралица Василева

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене