ТОП ЖУРНАЛИСТ ОТ ЮГОЗАПАДА ИЗРИГНА: Да не се бавим с магистрала „Струма“

Да не се бавим с магистрала „Струма“ –Сърбия довършва паралелния коридор №10

Сърбия, която още не е член на ЕС, успешно до­вършва един от най-важните паневропейски транспортни сухопътни коридори – №10, минаващ през нейната тери­тория.

Така тя модернизира и уед­наквява своята транспортна система със стандартите на ЕС. В момента в Сърбия се изпълняват пътни и жп проекти за 16 млрд. евро. Европейски средства няма. Строи се със заеми от Све­товната банка и Европейска­та инвестиционна банка. Ще се връщат с въвеждане на толсистемата в Сърбия.

Догодина почват и магис­трала Белград – Сараево, а турска компания подготвя документацията.

България, с 10-годишен стаж в Евросъюза, все още е до под кривата круша с изграждането на магистра­ла “Струма” по коридор №4, който пък в една от частите си е успореден на коридор №10 и реално е алтернати­ва за транспортна връзка с гръцките пристанища.

Нашият аутобан трябваше да е готов за олимпиадата в Атина през 2004 г. Първото правителство на Бойко Бо­рисов рестартира проекта, форсира го и 3 лота бяха по­строени, а най-дългият – от Благоевград до Сандански през Крес­ненското дефиле, дори и раз­делен на 3 части, за­цикли.

Послед­ната тре­тина от Кресна до Сандански ще е готова предсроч­но през ес­ента. Сред­ната част през дефи­лето годи­ни наред бе

ЯБЪЛКАТА НА РАЗДО­РА МЕЖДУ ЕКОЛОЗИ И ПЪТНИ СТРОИТЕЛИ

Накрая се намери вариант, но все още реално строител­ство не е стартирало.

Надеждите поне първата третина – от Благоевград до Крупник, да бъде готова в срок, започнаха да се топят. Това стана след откритото древно римско селище по трасето на лота. Изскочи казусът какво да се прави с находките. Всички искат да бъдат запазени и всички искат строежът на магистра­лата да не спира. Въпросът е как да стане това.

Заформиха се дълги спо­рове, обсъждания, появи се както обикновено в такива случаи иници­ативен комитет, на място дойде и премие­рът Бойко Борисов с много минист­ри. Зара­ди въз­никналия проблем обаче има реал­на опас­ност да се забави строежът на магис­тралата до степен, в която да се изпус­нат евро­пейските средства по Опе­ративна програма “Транспорт” и те да се пренасочат към други обекти.

Тогава довършването дори и на този елементарен лот остава под въпрос и с неясна във времето перспектива. Забавеното изграждане на нашата част от ко­ридор №4 го превръща в дублиращо трасе и фаво­ризира пара­лелния №10, като го прави по-предпочи­тан към гръц­ките приста­нища.

ДОКАТО НА ЗАПАД ОТ НАС СТРОЯТ ТИХО,

тук се над­преварват да крещят еко­лози или пък инициативни комитети, а резултатът е – тупкане на топката, про­такане във времето и забавяне на ма­гистралата.

Коридор 10 (Север – Юг) е от Залцбург (Австрия), Лю­бляна (Словения), Загреб (Хърватия), Белград (Сър­бия), Скопие (Македония), Велес (Македония), Флорина (Гърция), по Виа Игнатия до Игуменица. От Ниш до Со­фия има разклонение, т. нар. крак, в посока Истанбул.

От Белград – Скопие – Со­лун магистралата А1 в Ма­кедония от ГКПП Табановце на сръбската граница до ГКПП Богородица – Евзони на гръцката с дължина бли­зо 180 км е готова отдавна.

На гръцка територия Виа Игнатия също е довършена, както и Солун – Атина.

Сърбите са на път да из­градят и своята магистрал­на връзка до македонската граница. В момента се до­вършва най-тежкото трасе в участъка Гърделица – Ца­рична долина. Там аутоба­нът минава през Гърделич­ката клисура, която е дори по-тежка за строителство от нашето Кресненско дефиле. Работят български фирми.

Преди два месеца имаше срутване на подпорна стена, но дори и след този инци­дент се очаква до няколко месеца магистралният път да е готов.

Така ще се окаже, че ко­ридорът Белград – Скопие – Солун, наричан още пан­славянски транспортен ко­ридор, е много по-изгоден за пътуване, отколкото нашият Е79, който тук-там е магис­трала.

Връзката с Централна Ев­ропа по оста Север – Юг ще минава основно през Сър­бия, Македония и Гърция. Голяма е опасността да се обезсмисли коридор №4 като еврокоридор.

Не искам и да си мисля, че може да има интереси, които съзнателно да блоки­рат строежа на “Струма” за сметка на други транспорт­ни артерии, още повече пък такива, обслужващи други държави.

Тони Маскръчка

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене