Програма «Еразъм+» събра Европа в Първо ОУ в Гоце Делчев

 Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, Гоце Делчев, се превърна в международен център за споделяне на добри практи­ки.

Учители от страните парт­ньори на училището дома­кин, което е координатор на проект по програма „Ера­зъм+“ “Next step of social life learning through English”, участваха в различни учи­лищни и извънкласни дей­ности.

Петнадесет учители от Ис­пания, Чехия, Турция и Литва споделиха своя опит в облас­тта на здравословния начин на живот и здравословното хранене, спорт и извънклас­ните дейности, работа с деца със СОП и деца застрашени от отпадане от училище, теа­тър и драма методи в образо­ванието, традиции и култура. Те наблюдаваха уроци по ан­глийски език, както и препо­даваха такива на ученици от училището.

Работната програма в Пър­во основно училище започна с традиционно посрещане с хляб и мед и китка здра­вец. „Девойко, мари убава“, изпълнена на гайда, огласи училището и развълнува присъстващите гости. Битът на българина бе представен чрез подредената етнограф­ска изложба и тъкането на килимче на детски стан с учениците от III „А“ клас, с класен ръководител г-жа Го­ловодова.

Учителите от партньор­ските страни наблюдаваха уроци по английски език в часовете на г-жа Динева – координатор на проекта, ко­ментираха методите и сред­ствата на обучение по чужд език в българската образо­вателна система, а също така и те самите бяха учители на възпитаниците от училището и представиха различни и ат­рактивни упражнения.

Под ръководство на г-жа Ванюшкина и г-жа Попарко­ва уче­ници и учители пред­ставиха нацио­нал­ната кухня и пригот­виха ти­пични ястия за Бъл­гария, Турция, Чехия, Литва и Испа­ния.

Г-н Грошков представи учебния процес по физиче­ско възпитание и спорт в България, а г-н Динев демон­стрира работата на учителя в часовете по извънкласна дейност.

Неповторими преживява­ния оставиха у учениците ча­совете по танци с учителите от Турция и Литва, както и народните хора с учителите от България.

Участниците в проекта „Еразъм+“ бяха топло по­срещнати от кмета на общи­на Гоце Делчев – Владимир Москов, където разказаха за своите страни, градове и училища и научиха факти за местната управление.

Полезен педагогически опит учителите получиха от посещението в Центъра за специална образователна подкрепа „Васил Левски“, къ­дето г-н Кобаков и неговият високо квалифициран и сил­но мотивиран екип от спе­циалисти приемат предизви­кателството на новото време и прилагат иновационни ме­тодики в процеса на работа в образователни, възпитател­ни, корекционни, рехабили­тационни, терапевтични дей­ности за деца със специални образователни потребности.

Много положителни емо­ции и бурни аплодисменти предизвика представление­то на английски и руски език в залата на читалище Про­света.

Учители и ученици от учи­лището представиха красо­тите на България, посетиха и запознаха партньорите със забележителностите на Гоце Делчев, Банско, София, като и с неповторимата природа на Пирин планина.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене