Камен Донев с „Лекция №1 за народното творчество“ постави началото на шестото издание на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия”

Първата вечер от шестото издание на международния театрален фестивал „Тара-ра-бубмия”  разтърси Благоевград и насити с емоции възторжената публика.

Заместник- кметът по европейски проекти и програми на Община Благоевград, Зорница Кралева поздрави от името на кмета д-р Атанас Камбитов и от свое име участници, организатори и благоевградската публика, която за пореден път доказа,  че Благоевград е достоен да се бори за титлата „Културна столица“.

„Уважаеми гости и приятели на нашия прекрасен град, за мен е чест да открия поредното издание на фестивала „Тара-ра-бубмия“ утвърдил се като територия за млад театър. Известно ви е, че нашият основен фокус са младите, със специално внимание към случващото се на независимата сцена. Ние и за напред ще продължаваме да подкрепяме техните усилия, да показваме търсенията им и смелостта им да експериментират, защото вярваме, че именно те са надеждата за сегашния български театър, правейки невъзможното, за да търсят свои публики и места за съществуване и да провокират с работата си театрално статукво.

Различното тази година е, че с два много важни и различни като стилистика спектакъла и една Кръгла маса насочваме вниманието към Македония и сътрудничеството ни в полето на културата, след сключения исторически договор за добросъседство и особено след срещата на върха на Европейския съюз – Западни Балкани, проведена в София, на 17 май, която отново подчерта принадлежността на по-тясно сътрудничество за преодоляване на общите предизвикателства.

Благодаря ви, че сте тук за да подкрепите младите творци и на добър час на всички участници в шестия фестивал „Тара-ра-бубмия!“, каза зам.- кметът в приветственото си слово.

Тази година освен, че фестивалът има международен характер, акцентът е поставен върху сътрудничеството със съседна Македония в областта на културата. 18 спектакъла ще разкрият богатството и многообразието на театъра. В рамките на девет дни Благоевград ще се превърне в международна сцена.

В първата вечер от дълго чакания фестивал, в зала „Яворов“ бе представен авторския спектакъл на Камен Донев- „Лекция №1 за народното творчество“. Постановката разкри с песни, танци, импровизации и примери от живота.  В продължение на повече от два часа, разчитайки най-вече на собствените си възможности, той даде всичко от себе си на публиката. Достигайки до душата на хората, той остави там своята харизма, както и множеството послания, които предаде чрез неповторимия си спектакъл.    Представлението,  което очарова благоевградската публика е играно над 450 пъти и има десетки награди и номинации.

В 18:00 часа започна територия за млад театър с дипломен спектакъл от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, представен от театрална работилница „СФУМАТО“. Постановката „Януари“ от Йордан Радичков с режисьор Ованес Торосян даде  старт на силните  театрални емоции.

 

 

 

 

 

 

 

Пресцентър

Община Благоевград

press@blgmun.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене